Autor textu: TASR/Skolske
18.02.2019

Slovenské deti zo Srbska navštívili Myjavu

Najviac im učarili kopce.

Myjava 18. februára (Skolske.sk)

V rámci družobných vzťahov zavítali tento týždeň deti zo slovenskej obce Jánošík v Srbsku do Myjavy. Do kopaničiarskeho mesta prišlo 20 chlapcov a dievčat zo Základnej školy T. G. Masaryka, v ktorej je vyučovacím jazykom slovenčina. Jánošík má podľa sčítania obyvateľstva v roku 2012 necelých 1000 obyvateľov, z ktorých je viac ako 850 Slovákov. Srbské deti navštívili Základnú školu Štúrova po druhý raz.

Škola dlhodobo spolupracuje s partnermi v zahraničí. Máme partnerov v Českej republike, Dánsku a posledné dva roky aj v Srbsku. Vzťahovo sme si sadli, naše deti chodia do Srbska, srbské deti, naopak, k nám. .

 Riaditeľ ZŠ na Štúrovej ulici v Myjave Jaroslav Foltín.

Na výmennom pobyte sa okrem srbských detí zúčastnilo aj sedem srbských pedagogických pracovníkov. Program bol zameraný na športové aktivity a spoznávanie kopaničiarskeho regiónu. Na jeseň boli zasa myjavskí žiaci v Srbsku. "Som rád, že deti môžu navštíviť aj skromnejšiu časť Európy - Balkán. Nielen západné štáty, kde je život predsa len luxusnejší. Je to pre nich cenná skúsenosť," pokračoval Foltín.

"Do Myjavy som začala chodiť už od roku 2005. Najskôr sme mali družobné vzťahy s folklórnymi súbormi Kýčer a Kopaničiar, ktorých členovia navštevovali aj nás. Postupne sme spoluprácu medzi Myjavou a Jánošíkom rozširovali a navštevujeme sa už pravidelne na viacerých úrovniach. Naše deti mali najväčšiu radosť z lyžovania, keďže u nás v Srbsku je takmer úplná rovina," povedala učiteľka a rodáčka z Jánošíka Martina Berzová, ktorá vyštudovala pedagogickú školu v Nitre.

Pre srbské deti majú podľa učiteľky výmenné pobyty nielen vzdelávací, ale aj motivačný charakter. "Aj keď deti v Jánošíku vedia po slovensky, predsa len je cítiť vplyv srbčiny. Myjavčania pripravili pre srbské deti aj program o fašiangoch na Kopaniciach. I u nás máme fašiangy, ale deti spozorovali rozdiely a porovnávali rôzne zvyklosti. Je na nich vidieť, že ich tieto návštevy motivujú k zvýšenému záujmu o vzdelanie," doplnila Berzová.

Deti medzi sebou nadväzujú hlbšie priateľstvá, keďže sú ubytované v rodinách. "Som tu už po druhý raz a tak tu mám už kamarátov. Páči sa mi lyžovanie, my v Jánošíku máme rovinu, kým na Slovensku sú kopce. Rovnako máte výbornú stravu. Deti v Myjave sú veľmi priateľské a majú zmysel pre humor," povedala žiačka z Jánošíka Mária Supeková.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]