Autor textu: Zuzana Meszárosová
18.02.2019

Študenti OA Levice boli na pracovnej stáži v anglických firmách

Projekt Erasmus+ otvára študentom dvere k novým kariéram. 

Levice 18. februára (Skolske.sk)

Erasmus+ má pre Obchodnú akadémiu v Leviciach veľký význam. Pre viac ako päť desiatok študentov znamená ERASMUS+ veľký prínos, pretože za posledné štyri roky študenti tejto školy navštívili zahraničné firmy v Londýne, kde mali možnosť pracovať a zdokonaľovať sa v tom, na čo ich pripravuje ich škola. Tento projekt nielenže umožňuje mobilitu študentov, ale zároveň im otvára dvere k novým kariéram. 

​​​​​​​Erasmus+ má pre Obchodnú akadémiu v Leviciach veľký význam. Pre viac ako päť desiatok študentov znamená ERASMUS+ veľký prínos, pretože za posledné štyri roky študenti tejto školy navštívili zahraničné firmy v Londýne, kde mali možnosť pracovať a zdokonaľovať sa v tom, na čo ich pripravuje ich škola. Tento projekt nielenže umožňuje mobilitu študentov, ale zároveň im otvára dvere k novým kariéram. 

pic
Foto: OA Levice

Zahraničnú pracovnú stáž do Veľkej Británie, ktorá sa uskutočnila v termíne 20. januára až 2. februára 2019 absolvovali v srdci krajiny v Londýne. V rámci prípravy na stáž študenti absolvovali prípravný jazykový a kultúrny kurz.

Cieľom projektu Erasmus+ KA1 s názvom „Od praxe k zamestnaniu 2" ako súčasť prípravy na výkon povolania je posilniť európsku dimenziu, skvalitniť odborné spôsobilosti a prehĺbiť komunikačné zručnosti v cudzom jazyku vo firemnom prostredí. Študenti si osvojujú systém a organizáciu práce vo firmách hosťujúcej krajiny - Veľkej Británie. Dvojtýždňová pracovná stáž v anglických firmách má za cieľ posilniť schopnosť študentov pracovať v kolektíve pracovníkov, s rozličnými skupinami ľudí, možnosť porovnávať úroveň ekonomickej praxe doma a v zahraničí, či porovnávať kompetencie ekonomických pracovníkov a získať prehľad o možnostiach budúceho zamestnania v takýchto firmách.

pic
Foto: OA Levice

Po príchode do Londýna boli študenti a učitelia umiestnení do hosťujúcich rodín. Bývali v Harrow, čo je veľké prímestské mesto v štvrti London Harrow v severozápadnom Londýne. Prvý deň mali účastníci projektu úvodné stretnutie v ADC College. Účelom stretnutia bolo poskytnúť informácie o pracovných podmienkach vo firmách, pravidlách správania sa v hosťujúcich rodinách a o cestovaní v Londýne. Po úvodných informáciách si žiaci na vlastnej koži vyskúšali cestovanie na svoje pracoviská v treťom najväčšom meste Európy.

V nasledujúcich pracovných dňoch žiaci samostatne pracovali v účtovníckych firmách, realitných agentúrach, či knižnici. Koordinátori projektu absolvovali monitorovacie návštevy na pracoviskách, kde prebiehali rozhovory s mentormi žiakov a oboznámenie sa s pracoviskom. Všetci študenti pracovali bez veľkých problémov a s prehľadom vykonávali svoju pridelenú prácu vo firmách, za čo boli pochválení svojimi supervízormi a mnohí dostali odporúčania, ktoré sa im budú hodiť v blízkej budúcnosti.

pic
Foto: OA Levice

Cez víkend študenti a ich učiteľky navštívili najzaujímavejšie pamätihodnosti Londýna ako Buckinghamský palác, Katedrálu sv. Pavla, Tower a Tower Bridge, Parlament a Westminister Abbey, Trafalgárske námestie, Londýnske oko, divadlo Globe a niektoré londýnske múzeá. Študenti obdivovali výmenu stráži pred Buckinghamským palácom a nenechali si ujsť ani nákupy na hlavnej londýnskej nákupnej ulici Oxford Street. 

Na záver pobytu na pracovnej stáži v Londýne v posledný deň druhého pracovného týždňa absolvovali účastníci mobility certifikáciu v ADC College, kde im boli odovzdané certifikáty o absolvovaní stáže.

Podľa slov študentov má takáto mobilita veľký význam pre študentov a hlavne je prínosom pre ich pracovné skúsenosti. Jedna zo študentiek Lucia Horváthová povedala, že tento dvojtýždňový pobyt bol pre ňu a jej spolužiakov motiváciou a inšpiráciou do budúceho profesionálneho života a zároveň aj štartom k ďalším podobným aktivitám, ktoré majú možnosť mladí zažiť vďaka možnostiam programu Erasmus+. Pobyt tucta študentov z Obchodnej akadémie v Leviciach na pracovnej stáži v Londýne ukázal, že študenti sú schopní pracovať a uchytiť sa i v zahraničných firmách na základe poctivej prípravy doma a možnosti využitia mobilít sprostedkovaných európskym projektom Erasmus+.

Mária Široká, Zuzana Mészárosová, OA Levice

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]