Autor textu: Skolske.sk
20.02.2019

Ivan Bela - ako sa z vojenského pilota stane kozmonaut

Letecké skúsenosti sa mu zišli aj pri príprave na kozmický let.

Bratislava 20. februára (Skolske.sk)

Písal sa 20. február 1999. Z kozmodromu Bajkonur odštartovala do vesmíru kozmická loď Sojuz TM-29 na palube s vtedy 34-ročným letcom, kozmonautom Ivanom Bellom. Spolu s ním v rámci vesmírnej misie Štefánik leteli ruský kozmonaut Viktor Michajlovič Afanasiev a jeho francúzsky kolega Jean-Pierre Haigneré. Vo vesmíre strávil takmer osem dní a na ruskej vesmírnej stanici Mir zrealizoval niekoľko vedeckých experimentov.

pic
Foto: Kozmonauti /zľava/ Slovák Ivan Bella, Rus Viktor Afanasjev, Francúz Jean-Pierre Haigneré na poslednej tlačovej besede pred nástupom do rakety s kozmickou loďou Sojuz TM-29 pred štartom do vesmíru z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane 20. februára 1999 Foto: Vladimír Benko/TASR, 1999 Zdroj: Archív TASR

Letu do vesmíru však predchádzala tvrdá príprava, neskutočná drina, stovky hodín na trenažéroch a stovky hodín v teréne pri rôznych iných nácvikoch. 

V rozhovore pre TASR prvý a zatiaľ jediný slovenský kozmonaut Ivan Bella zaspomínal na svoje letecké začiatky a na to, ako sa zo sna stáva skutočnosť, ako sa z vojenského pilota stane kozmonaut.

Vojenský pilot pôsobiaci v Malackách sedel na palube lietadla prvý raz ako žiak vojenského gymnázia v Banskej Bystrici. V rámci parašutistického výcviku štartoval v lietadle Antonov-2 z letiska Očová. Prvých päť letov ani nezažil pristátie, pretože z lietadla zakaždým vyskočil. K skutočnému lietaniu sa dostal pred nástupom na vysokú školu. Úspešní záujemcovia o štúdium letectva sa zalietavali na vrtuľových lietadlách, aby sa uistili, či je profesia pilota naozaj ich životným snom.

V druhom semestri 2. ročníka sme začali lietať na prúdových lietadlách L-29 Delfín, v 3. ročníku na lietadlách L-39 Albatros a v 4. ročníku sme už lietali na nadzvukových lietadlách Mig-21. Každý let je adrenalínová záležitosť. Človek sa pohybuje v extrémnych podmienkach pri extrémnych rýchlostiach, pri nácvikoch vzdušných bojov sú blízko pri sebe tony železa, pod krídlami sú zavesené tony munície pri nácvikoch jej bojového použitia. Každý let bol adrenalínový zážitok, lietadlá neboli najmladšie, často boli staršie než my, takže predpoklad nejakého technického problému bol vysoký. Ako my hovoríme, naučili sme sa žiť so zubatou na krídle,

Ivan Bella

Spomína Ivan Bella na svoje letecké začiatky, ktoré sa mu však zišli aj pri príprave na kozmický let. Ruskí kozmonauti sa v tom čase vo Hviezdnom mestečku pri Moskve pripravovali na vesmírny let zhruba päť rokov. Slováci Ivan Bella a Michal Fulier mali na prípravu iba 11 mesiacov. Sám Ivan Bella ani nečakal, že poletí. Myslel si, že prednosť dostane služobne starší Michal Fulier, ktorý sa napokon stal jeho náhradníkom.

Neskutočné sa stalo realitou, a tak sa Ivan Bella ako prvý Slovák dostal do kozmu. Ako jediný Slovák presne pred 20. rokmi zaslal z výšky 350 kilometrov nad Zemou srdečné pozdravy všetkým svojim krajanom doma aj v zahraničí.

pic
Foto: Archív TASR - Oficiálny portrét prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]