Autor textu: Matúš Líškay
25.02.2019

Gymnázium Františka Švantnera chytilo druhý dych

Nová riaditeľka školy Renáta Juhásová odštartovala ďalšiu éru novobanského gymnázia.

Nová Baňa 25. februára (Skolske.sk)

Gymnázium Františka Švantnera v Novej Bani je jediným gymnáziom v okrese Žarnovica. V lete 2018 zasadla na riaditeľské kreslo iniciatívna Renáta Juhásová, ktorá doteraz na škole pôsobila ako učiteľka. Napriek tomu, že je vo funkcii len osem mesiacov, sa dostavili prvé výsledky a gymnázium ožilo vo viacerých smeroch. V nasledujúcom rozhovore sa dozviete o jej cieľoch, náplni práce, či doterajších zmenách na škole.

Prečo ste sa rozhodli práve pre učiteľstvo? 

O učiteľstve som snívala už ako malé dieťa. Bolo to úplne prirodzené, pretože som vyrástla v učiteľskej rodine. Školské prostredie mi bolo blízke, do školy som chodila veľmi rada a vždy som inklinovala k deťom. Nad iným povolaním som nikdy neuvažovala, hoci mám vyštudované aj prekladateľstvo, ktorému sa tiež príležitostne venujem.

Čo vás motivovalo ku tomu stať sa riaditeľkou školy?

Motiváciu byť riaditeľkou školy som nikdy nemala. Skôr som si vedela predstaviť pozíciu zástupkyne riaditeľa a s ňou spojenú náplň práce. Veci sa nakoniec vyvinuli tak, že som sa rozhodla kandidovať. Oslovili ma rodičia, verejnosť, zástupcovia rady školy a tým, že práve maturovala moja oktáva, trieda, ktorú som viedla osem rokov, uvoľnili sa určité záväzky a zodpovednosť triednej učiteľky. Po dlhej úvahe a vďaka podpore rodiny mi už teda nič nebránilo pustiť sa touto cestou.

V čom sa zmenila náplň vašej práce po tom, ako ste sa stali riaditeľkou? Je to náročnejšie?

Môj pracovný deň sa výrazne zmenil a dni sú oveľa náročnejšie ako kedysi. Som zodpovedná za všetko a za všetkých. To si prirodzene vyžaduje neustále štúdium dokumentov, komunikáciu, organizáciu, stretávanie sa s ľuďmi, kontrolu, hľadanie nových ciest, ako skvalitňovať výchovno-vzdelávací proces. Chce to ale aj chladnú hlavu, pokoj, rozvážnosť, trpezlivosť a hlavne ľudskosť. Dnes každý hľadá len to najlepšie, každý rodič a každý žiak túži po modernej a kvalitnej škole s dobrým ľudským prístupom a to sa dá dosiahnuť len budovaním dobrých vzťahov s ľuďmi, ktorí chcú na sebe pracovať a ponúkať stále niečo nové.

Váš manžel v minulosti tiež pôsobil ako riaditeľ tejto školy. Poskytol vám nejaké rady?

Samozrejme, môj manžel je mojím veľkým vzorom a oporou a ja sa tým vôbec netajím. Vypočuje si ma, keď ma niečo trápi, teší sa so mnou, keď sa niečo podarí. On sám často hovorí, že to nie je náhoda, že sme sa obaja ocitli v tej istej miestnosti. Pred rokmi bol skúšaný on, teraz zase ja. Asi to tak teda malo byť (smiech). Hoci veci konzultujeme a o našej škole spolu veľa diskutujeme, samotný chod gymnázia a s tým spojené povinnosti si riešim zásadne sama. 

Máte konkrétny cieľ, ktorý by ste chceli ako riaditeľka dosiahnuť ? Ak áno, aký?

Úplne jasný, vrátiť Gymnázium Františka Švantnera v Novej Bani na miesto, ktoré mu patrí – medzi školy, v ktorej pôsobí kvalitný pedagogický kolektív a učia sa v nej spokojní, zodpovední a cieľavedomí mladí ľudia.

pic

Aké zmeny nastali v škole oproti minulému roku?

Vo funkcii som len 8 mesiacov. Je to veľmi krátky čas na to, aby sa všetko výrazne zmenilo – nakoniec to nie je ani potrebné. Určite sa snažím nadväzovať na všetko dobré, čo v škole bolo a dobre fungovalo, ale niektoré veci bolo a ešte bude potrebné postupne zmeniť. Pre mňa je dôležité prostredie, v ktorom žijeme, pretože to nás ovplyvňuje a vychováva. Počas leta som sa snažila spolu s kolegami odstrániť všetko to, čo sme nepotrebovali a čím sa zbytočne zapratávali miestnosti. Vytvorili sme nové učebne, relax miestnosť – oddychovú časť pre študentov i pre pedagógov, nefunkčné kabinety sme sprístupnili ďalším aktivitám – napr. žiacka školská rada má svoju diskusnú zónu, kde vznikajú nové nápady z radov študentov. Pustili sme sa do rekonštrukcie dvora a oporného múra. Získali sme krásne priestory, do ktorých sa zakúpili nové učebné pomôcky a vzdelávací materiál. Študenti prvého ročníka majú možnosť rozhodnúť sa pre prírodnú vetvu alebo pre jazykovú vetvu, čím sa môžu už od začiatku svojho štúdia v našej škole profilovať. Ponúkame zaujímavé krúžky, spolupracujeme v rámci Banskobystrickej školskej reformy s občianskym združením Harpúna, vďaka ktorej v našej škole učia mladí ľudia z praxe. Nová učebňa športu poskytuje priestor aj na športy ako karate či pilates. A dávame o sebe viac vedieť, o čom svedčí naša pestrá webová stránka, paralelne s ňou sociálna sieť. Som hrdá aj na našu najväčšiu novinku - na newslettery – novinky v online i tlačovej podobe.

Ako by ste chceli žiakom zatraktívniť štúdium na GFŠ? 

Myslím, že v mnohom som na túto otázku odpovedala už v predchádzajúcej odpovedi. Ja sama sa riadim heslom, čo dáš, to dostaneš. Počas môjho štúdia na gymnáziu som dostala veľmi veľa a nezabúdam na to. Chcem, aby deti popri svojich školských povinnostiach zažívali v škole radosť, tešili sa do školy, na svojich spolužiakov, učiteľov, aby v škole zažívali ľudský prístup. Mladý človek sa nechce len učiť, ale aj spoznávať, stretávať, zabaviť sa, a preto sa chcem vrátiť k školským poznávacím výletom. V škole ponúkame mnoho mimoškolských aktivít, besied, stretnutí s absolventmi školy. Prostredníctvom takýchto stretnutí si mladí ľudia naďalej rozširujú svoje obzory. Jednou z takýchto noviniek sú aj naše pilotné stáže, kedy sa naši študenti dostávajú do firiem a spoločností v regióne.


V čom vidíte silné stránky GFŠ oproti iným školám?

V prístupe, v každodennom osobnom kontakte, v dobrých medziľudských vzťahoch na úrovni žiak – učiteľ – rodič. Ľudia musia spolu komunikovať a to, že sme menšia škola, je v tomto smere obrovskou výhodou. Vieme o sebe, vieme si pomôcť, vieme si vyjsť v ústrety.

Spolupracujete aj s bývalými študentmi gymnázia?

Áno, a považujem to za veľmi dôležité, pretože tým držíme krok s dobou. Vieme, kde sa pohybujú, sú veľkou oporou a inšpiráciou pre našich súčasných študentov. Som vďačná za to, že mnohí z našich absolventov sa sami ozývajú, pomáhajú, prichádzajú s dobrými nápadmi a pomáhajú nám ich realizovať. Vďaka jednej takejto skupinke absolventov sa nám podarilo získať finančný grant a realizovať zaujímavý projekt v mediálnej oblasti. 

Kde vidíte GFŠ o 10 rokov?

Stále na tom istom mieste, pochopiteľne (smiech). Ale to, kde bude naša škola o pár rokov, nie je len o mne – je to o nás všetkých. Moderná a kvalitná škola sa nedá budovať bez podpory a spolupráce. Budem sa snažiť o budovanie dobrých vzťahov s naším zriaďovateľom, s Radou školy pri GFŠ v Novej Bani, s rodičmi, so samosprávou, s okolitými strednými a základnými školami, s verejnosťou a sponzormi. Len spoločne sa nám môže podariť, že Gymnázium Františka Švantnera bude mať aj o 10 rokov svoje stabilné miesto v sieti stredných škôl v Banskobystrickom samosprávnom kraji.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]