Autor textu: Skolske.sk
06.05.2019

Začal sa 15. ročník Zelenej školy

Prihláste svoju školu do najväčšieho envirovzdelávacieho programu na Slovensku

Bratislava 6. mája (Skolske.sk)

Má odpad dopad? Touto témou sa inšpirovali študenti Súkromnej strednej školy umeleckej animovanej tvorby pri vytváraní svojich diel, ktoré predstavili na slávnostnej vernisáži v priestoroch CC centra v Bratislave. Pri príležitosti tejto výstavy sa začal už 15. ročník Zelenej školy, najväčšieho envirovzdelávacieho programu na Slovensku, ktorého koordinátorom je Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica.
 
Cieľom programu Zelená škola je prinášať viac než len klasickú environmentálnu výchovu. Rozvíja hlbšie pochopenie problémov a riešení v otázke životného prostredia a zároveň podporuje školské komunity, ktoré vďaka vzájomnej spolupráci menia environmentálne správanie na školách a znižujú celkovú ekostopu školy.
 
Program od začiatku svojho pôsobenia ponúka nástroje, ako pozitívnym smerom meniť environmentálne postoje mladých ľudí i dospelých.

Sme presvedčení, že sa o problematike životného prostredia nestačí len učiť, ale že je zároveň nevyhnutné zmeniť naše konanie. Program nás motivuje k realizácii dlhodobých, praktických a vzdelávacích aktivít, ktoré majú reálny pozitívny dopad na životné prostredie školy a jej okolia,. Sme presvedčení, že sa o problematike životného prostredia nestačí len učiť, ale že je zároveň nevyhnutné zmeniť naše konanie. Program nás motivuje k realizácii dlhodobých, praktických a vzdelávacích aktivít, ktoré majú reálny pozitívny dopad na životné prostredie školy a jej okolia,. 

Erika Gerbócová, koordinátorka programu Zelená škola na Súkromnej strednej škole umeleckej animovanej tvorby. 
pic
Juraj Oravec (uprostred) je manažérom programu Zelená škola, do ktorej sa tento rok zapojilo 345 škôl

Text...

Zelená škola je určená pre materské, základné, stredné a špeciálne školy, ktoré chcú zmeniť seba a svoje okolie. ,,Teší nás, že do programu sa v tomto školskom roku zapojilo už 345 škôl z celého Slovenska. Hlavným lákadlom pre školy je chuť vykonávať zmysluplné environmentálne aktivity, ako aj systematická metodická podpora a možnosť výmeny skúseností medzi školami,“ konštatuje Juraj Oravec, manažér programu Zelená škola. Školy môžu získať aj finančnú podporu v grantových kolách a tiež možnosť zapojiť sa do niekoľko ďalších projektov, ktoré sú súčasťou programu Zelená škola. Medzi tieto projekty patrí napr. Eko-nudges, ElektroOdpad-Dopad, Enviromentálni experti.

pic
Vernisáž na tému Má odpad dopad pripravili študenti Súkromnej strednej školy umeleckej animovanej tvorby v Bratislave

Koordináciu programu na Slovensku zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Národným garantom programu Zelená škola je sieť organizácií Špirála. Medzinárodným garantom je nadácia Foundation for Environmental Education. Generálnym partnerom programu je ZSE a partnerom je Nadácia Slovenskej sporiteľne.
 
Školy sa do nového ročníka Zelenej školy môžu registrovať do 15. septembra 2019. Viac informácií na: http://www.zelenaskola.sk/

pic
Výstava na tému Odpad - dopad odštartovala už 15. ročník programu Zelená škola

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]