Autor textu: Skolske.sk
14.05.2019

Nočná prehliadka hradu Beckov bude tajomná

Vyhraj voľný vstup pre svoju triedu.

Beckov 14. mája (Skolske.sk)

Víkendové podujatie sa zameria aj na šľachtické rody v Beckove a ich erby. A vašou úlohou bude namaľovať kastelánovi jeho nový erb, za čo vás neminie pasovanie do stavu šľachtického.

pic
Foto: text

Hrad Beckov sa aj tento rok zapája do Medzinárodného dňa múzeí a galérií a svoje brány bude mať pre vás otvorené nielen cez deň, ale dokonca aj v noci.

Víkendové denné podujatie (18. – 19. mája) sa zameria na šľachtické rody v Beckove a ich erby. Hrad totiž vlastnili nielen slávni Stiborovci, aj keď tí sú dodnes spomedzi všetkých majiteľov najznámejší, ale niekoľko storočí tu panovali aj mocní Bánffyovci a ďalšie významné šľachtické rody, spomedzi ktorých treba určite spomenúť aj Alžbetu Bátoryovú, krvavú grófku z Čachtíc. 

pic
Foto: text

A práve na tému šľachtických rodov v Beckove sa bude v hradnej kaplnke konať odborná prednáška, ktorú si budete môcť vypočuť túto sobotu aj nedeľu o 13. hodine.
Pripravené máme pre vás aj remeselnícke stánky, kaligrafiu a v nedeľu aj špeciálnu hrnčiarsku dielňu, v ktorej si budete môcť vyrobiť vlastnoručnú keramiku. Kurzy bude viesť talentovaná keramikárka Soňa Zelisková z Dubnice nad Váhom, ktorá prišla o zrak. Do hrnčiariny však dáva celé svoje srdce, a tak jej ruky dokážu vytvoriť hotové zázraky. A na tomto kurze to naučí aj vás a ukáže vám svoju jedinečnú lásku k hline.

A čerešničkou na torte bude sobotná večerná prehliadka o 20. hodine, ktorá vám odhalí tajomné povesti Beckovského hradu, pričom obdivovať budete môcť aj stredoveké umenie lazobníctva.

Príďte na hrad Beckov a zažite jedinečnú Noc múzeí a galérií plnú zážitkov, legiend a histórie!

Súťaž pre školy

Každý hrad mal v minulosti svojho kastelána. V čase neprítomnosti majiteľov hradu bolo jeho úlohou zastupovať ich a túto pevnosť a priľahlé panstvo spravovať. V časoch bojových však musel neraz do rúk vziať aj zbraň, aby hrad ubránil pred nepriateľom. Za svoju odvahu si tak často vyslúžil odmenu v podobe nových majetkov či vlastný erb.

Aj Beckovský hrad má dnes svojho udatného kastelána, ktorý poctivo stráži jeden z Troch kľúčov pre Katarínu z rodu Stiborovcov. Za svoju vernosť si tak zaslúži nový rodový erb. Vašou úlohou je, aby ste mu tento erb namaľovali a najneskôr do 24. mája ho zaslali na mail [email protected] alebo na adresu Beckov 180, 916 38 Beckov. Päť najkrajších erbov odmeníme špeciálnymi omaľovánkami a farbičkami s beckovskou tematikou a ten najlepší bude dokonca po celý rok visieť na kastelánovej hradnej bráne.

A tým, že sa zapojíte do tejto minisúťaže, zaradíme vás aj do veľkého losovania o výlet zdarma na hrady Beckov a Čachtice. Celkového víťaza vyhlásime už o dva týždne, a to 27. mája 2019.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]