Autor textu: PaedDr. Helena Rusnáková
15.05.2019

Štúrovo: Ľudovítovi Štúrovi odhalili bustu

Odznelo viacero slávnostných príhovorov.

Štúrovo 15. mája (Skolske.sk)

Na podujatí, ktorého organizátorom bola Matica slovanská sa zúčastnili hostia: Eugen Szabo primátor Štúrova, bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, prvý tajomník a kultúrny atašé ruského veľvyslanectva s Slovensku Vladislav Kulikov, poslanci NR SR, 1.podpredseda Matice slovenskej Marian Hanuska, 2. podpredseda Matice slovenskej Marek Nemec, správca MS Maroš Smolec, predseda dozorného výboru MS Štefan Martinkovič, zástupca starostky Uhrovca a mnohí ďalší.

pic
Foto: Helena Rusnáková

Pozdravným listom z Maďarska pozdravila účastníkov celonárodnej slávnosti Kárpáty Štúr Judit . Pani Kárpáty Štúr Judit má dnes 90 rokov. Jej starý otec bol bratom Ľudovíta Štúra: “ Dovoľte mi pozdraviť vaše slávnostné zhromaždenie pri príležitosti odhalenia pamätníka Ľudovíta Štúra v Štúrove. Som doktorka Kárpatyné Štúr Judit. A môj starý otec bol bratom Ľudovíta Štúra. Mal rád slovenčinu, slovom a písmom ju ovládal. Žijem v Budapešti, mám 90 rokov. Donedávna som sa ešte zúčastňovala pamätných stretnutí Ľudovíta Štúra, ale v túto domu mi môj zdravotný stav nedovolí prísť do Štúrova. Kladný vzťah a lásku k slovenčine, Slovensku vštepoval náš starý otec aj nám a s obľubou si zaspievame krásne slovenské pesničky. Napĺňa ma nesmiernou radosťou, že ste pri takejto významnej spoločenskej udalosti spomenuli si na mňa, žijúcaho rodinného príslušníka Ľudovíta Velislava Štúra. Želám vám veľa úspechov pri uctievaní si významných osobností dejín, aby sa dlho zachoval odkaz Ľudovíta Štúra. Budapešt, 10.5.2019, pani Kárpáty Štúr Judit.“

Na podujatí odznelo viacero slávnostných príhovorov z úst predstaviteľov Matice slovenskej, Metského úradu v Štúrove, zástupcu starostky Uhrovca. Slávnostnú atmosféru podujatia umocňovali vystúpenia ľudových súborov. 

pic
Foto: Helena Rusnáková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]