Autor textu: TASR
17.05.2019

Anatómiu sa budú učiť vo virtuálnej realite 

Zariadenie vyhrala SZŠ v súťaži.

Bratislava 17. mája (Skolske.sk)

 Na Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) na Kukučínovej ulici v Košiciach sa žiaci budú učiť anatómiu vo virtuálnej učebni. Ľudský organizmus tak budú môcť vidieť v troch dimenziách, a tak lepšie a rýchlejšie pochopiť učivo. Zariadenie učebne škola vyhrala v súťaži, v ktorej porazila ďalších 16 stredných zdravotníckych škôl. 

      "Študenti budú môcť vďaka aplikácii vidieť jednotlivé štruktúry ľudského tela z rôznych perspektív. Môžu ich interaktívne otáčať, nakláňať, zväčšovať či oddeľovať tak, akoby mali reálne sústavy ľudského tela pred sebou," vysvetlil Tomáš Brngál, ktorý spolu s informatikom Milošom Svrčekom aplikáciu vytvorili. Študenti si tak môžu aj hravou a interaktívnou formou otestovať, či poznajú ten-ktorý sval. Aplikácia zároveň obsahuje pomenovania jednotlivých častí tela v slovenčine a latinčine a ich základnú charakteristiku.

      Riaditeľka SZŠ na Kukučínovej ulici v Košiciach Anna Hencovská priblížila, že anatómia je pre veľký rozsah učiva i latinské názvoslovie jedným z najnáročnejších predmetov. "Virtuálna realita predstavuje pre študentov nenáročný spôsob, ako získavať poznatky prostredníctvom vlastného zážitku a osvojiť si ich tak jednoduchšie a rýchlejšie už na hodine. Podporí názornosť vyučovania základného predmetu pre odbory praktická sestra, masér, diplomovaná všeobecná sestra, diplomovaný fyzioterapeut, zdravotnícky záchranár a sanitár," uviedla. 

      Virtuálna anatomická učebňa (VAU) v Košiciach je len tretia svojho druhu na strednej škole. Koncom roka 2017 získali VAU učebne na stredných zdravotníckych školách v Michalovciach a v Bratislave na Strečnianskej ulici. Aplikácia upravená pre potreby strednej školy zahŕňa všetky zložky ľudského tela, teda svaly a kosti, cievy, nervy, orgány či jednotlivé sústavy. 

      Zriaďovateľom SZŠ na Kukučínovej ulici je Košický samosprávny kraj (KSK). Jeho predseda Rastislav Trnka poukázal na nedostatok študentov v posledných rokoch, ktorí sa hlásia na zdravotnícke školy a ktorí potom chýbajú v nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach. "Len v kraji chýba zhruba 200 zdravotných sestier, ďalších 250 je v dôchodkovom veku. Verím, že aj takáto moderná učebňa zvýši záujem mladých ľudí o štúdium v zdravotníckych odboroch," uviedol.

      Košická škola získala VAU učebňu v súťaži, ktorá pozostávala z troch postupových kôl, vrátane videoprezentácie školy, online hlasovania a hodnotenia komisiou. Súťaž organizujú sieť nemocníc Svet zdravia, Samsung Electronics a Virtual Medicine. 
​​​​​​​
      Poskytnuté vybavenie pozostáva zo 16 setov pre virtuálnu realitu, 65-palcovej obrazovky či licencie na aplikáciu VAU pre stredné školy. Cieľom súťaže je nasadiť inovatívne technológie do procesu výučby a ukázať ich prínos. Organizátori chcú prispieť k zvýšeniu kvality prípravy študentov, ale aj zvýšeniu atraktivity samotného štúdia. Ako informoval hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ, celkové náklady na zriadenie virtuálnej učebne sa vyšplhali takmer na 40.000 eur.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]