Autor textu: Diana Bačová
17.05.2019

Študentský film Čerešne je na svete

Prvú premiéru mal v Brne.

Bratislava 17. mája (Skolske.sk)

Prvý debutový krátkometrážny film mladej režisérky Kataríny Gramatovej už zažil svoju prvú premiéru.

Tento film o mladej Hane zasiahne zrejme celú generáciu, ktorá sa narodila pred prelomom tisícročí. Predstavuje generačné rozdiely a vystihuje situáciu mladého dievčaťa, ktoré muselo ísť k dedovi na vidiek na prázdniny. Celý príbeh sa odohráva na česko-slovenských hraniciach, čo postrehnete na nálade a jazyku najmä kvôli dedine,  v ktorej sa film natáčal. Hana by chcela byť speváčkou, ale jej starý otec má samozrejme na život iný názor. Ako to ale bude pokračovať sa dozviete na ďalších premietaniach a festivaloch.

Režisérka, scenáristka a strihačka v jednom, Katarína Gramatová odviedla profesionálnu prácu spolu s tímom. Mladú Hanu si zahrala herečka Tereza Marečková, jej dedka skvelý herec Oldřich Vlček a jej letnú lásku si zahral aj slovenský herec Dávid Hartl. Ďalej musím spomenúť tím študentov, ktorí film točili na vlastnú päsť a patrí im zato poklona. Zaobstarať si peniaze na prvý film pre študenta nie je ľahké. Táto česť patrí pochopiteľne aj producentke Juliane Rychlíkovej, kameramanovi Filipovi Knollovi, scénografke Ivane Plačkovej a o zvuk sa postaral Tomáš Zlámal. Ďalej, samozrejme, aj celému ostatnému štábu.

​​​​​​​Týmto by som Vás chcela pozvať na ďalšiu premiéru, ktorá sa bude konať v Košiciach, v kine Úsmev dňa 31. mája 2019. Čerešne môžete vidieť aj v súťažnej sekcii krátkych filmov na festivale v Zlíne. Určite si to nenechajte ujsť a názor si už utvorte vy sami. Ja už len môžem dodať, že to určite neoľutujete.


Diana Bačová, UK Bratislava

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]