Autor textu: TAR
17.05.2019

Pokochajte sa krásou tropických motýľov 

Botanická záhrada UPJŠ  vystavuje exotické motýle.

Bratislava 17. mája (Skolske.sk)

Približne sto druhov tropických motýľov, ich zrod, ako aj kukly môžu vidieť návštevníci Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach počas tradičnej výstavy Motýle exotických trópov. Výťažok zo vstupného je určený aj na záchranu tropických dažďových pralesov. TASR o tom informovala hovorkyňa UPJŠ Linda Babušík Adamčíková s tým, že motýle lietajú medzi návštevníkmi.

      Prezentované druhy pôvodne pochádzajú z tropických oblastí, kukly motýľov sú nakúpené a dovezené z chovateľských fariem. „Počas výstavy bude spolu nakúpených približne 3000 kukiel v piatich – šiestich termínoch. Jednou z partnerských spoločností dodávajúcich kukly pre výstavu je aj farma z Kostariky. V jej deklarácii sa uvádza, že prostriedky získané z predaja kukiel využíva na odkupovanie narušených pozemkov tropických pralesov a ich navrátenie do pôvodnej podoby,“ uviedla s tým, že cieľom tejto aktivity je obmedziť plošné využívanie pôdy na poľnohospodárske účely, ktoré poškodzuje prírodné biotopy.
      

pic
Foto: UPJŠ

Novým druhom tohtoročnej výstavy motýľov je Catonephele mexicana zo Strednej Ameriky. „Samec má výrazný široký oranžový pruh na krídlach, samica je menej nápadná. Živnou rastlinou húseníc týchto motýľov sú niektoré mliečnikovité rastliny,“ spresnil fytopatológ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Martin Suvák.

      Liahnutie motýľov trvá rôzne dlhý čas v závislosti od jeho druhu, ale aj podmienok v skleníku. Od teploty a vlhkosti vzduchu sa odvíja i samotná aktivita už vyliahnutých motýľov.

      Počas trvania výstavy nebude chýbať ani sprievodná aktivita - vyhlásenie súťaže o najkrajšiu autorskú fotografiu exotického motýľa, ktorú návštevníci zhotovia počas návštevy botanickej záhrady. V jej vestibule je zároveň počas výstavy sprístupnená prezentácia preparovaných motýľov.

      Výstava je sprístupnená od piatka od 9.00 do 17.00 h a potrvá do 30. júna.

pic
Foto: UPJŠ

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]