Autor textu: TASR
23.05.2019

Žiaci si pripomenuli Svetový deň biodiverzity 

Deti z B. Bystrice a Zvolena navštívili čistiareň vôd.

Banská Bystrica 23. mája (TASR)

Dôležitosť ochrany prírodnej rozmanitosti si v utorok (21. 5.) pri príležitosti Svetového dňa biodiverzity, ktorý pripadá na stredu, pripomenulo približne 120 žiakov z banskobystrických a zvolenských škôl v areáli čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach, mestskej časti Banskej Bystrice. TASR o tom za organizátorov informovala Martina Paulíková z banskobystrickej Nadácie Ekopolis, ktorá podujatie zorganizovala spoločne so Stredoslovenskou vodárenskou prevádzkovou spoločnosťou (StVPS).

      Deň sa niesol v duchu aktivít zameraných na poznávanie biodiverzity vo svete i v regióne. Žiaci mohli vidieť reálne opatrenia v areáli a zároveň sa učiť prostredníctvom konkrétnych zážitkových a zmyslových aktivít zameraných na ochranu prírody.

     

Len nedávno Panel OSN pre biodiverzitu zverejnil správu, že až miliónu druhov rastlín a živočíchov hrozí vyhynutie. Strata biodiverzity však nie je iba otázkou cudzokrajných druhov a ďalekých krajín, mnohé druhy organizmov či ekosystémov majú problém aj u nás. Aj my, na Slovensku, sme za to zodpovední, rovnako máme aj my možnosti zmeniť svoje návyky, ako žijeme. Deti sa preto učili, čo je to biodiverzita, ako ju ovplyvňuje klimatická zmena, čo môžeme robiť v každodennom živote, aby sme sa správali voči nášmu okoliu zodpovednejšie.

Martina Paulíková

       Podľa Slavomíry Vogelovej zo StVPS je areál čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach špecifický v tom, že už druhý rok spoločne s Nadáciou Ekopolis tam realizujú projekt Ochrana a podpora biodiverzity v technických areáloch Veolia. Žiaci môžu vidieť reálne opatrenia, ktoré môžu urobiť jednotlivci i firmy pre ochranu prírodnej rozmanitosti.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]