Autor textu: TASR
27.05.2019

Novinky na slovenskom knižnom trhu

Pribudli na pultoch slovenských knižných obchodov.

Bratislava 27. mája (TASR)

Nové tituly žánrov spoločenského románu, románu pre ženy, kriminálneho trileru, memoárov či reportáží domácich a zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Trojica Zuzana Beňušková, Jana Kucbeľová a Peter Brenkus je podpísaná pod obrazovou publikáciou Kroje Slovenska. Máloktorá krajina sa môže pochváliť takým bohatstvom krásnych a rozmanitých ľudových odevov, akými sa pýši Slovensko. Ženské, mužské a detské kroje z jednotlivých regiónov, určené na slávnostné príležitosti či na pracovný deň, ale aj detaily jednotlivých odevných častí a výšiviek či zdobenia vyhotovených rôznymi technikami kniha predstavuje na viac ako 250 fotografiách. Stručné texty v štyroch jazykoch (slovenčina, angličtina, nemčina, francúzština) poskytnú čitateľovi nielen základné informácie o pôvode a použití krojov, ale aj ďalšie zaujímavosti o ich histórii.

      Les prízrakov je názov historickej detektívky domáceho autora Juraja Červenáka. Rok 1599. Trutnov. Únos mladého šľachtica a brutálna vražda. Kapitán Stein a jeho verný pobočník, seržant Jaroš, sa počas vyšetrovania nového prípadu zapletú aj s trutnovským podsvetím. Vzápätí o pomoc požiada šľachtičná Beatrix Zilvárová, ktorej milovaný synovec a dedič Adam zmizol za záhadných okolností. Kým zisťujú, čo sa mohlo stať, priamo v meste dôjde k brutálnej vražde váženého mešťana. Aby rozmotali záhady, ktoré sú možno prepojené, kapitán Stein a seržant Jaroš sa musia vybrať až do strašidelného lesa v Krkonošiach a bojovať tam o holý život. 

      Zuzana Široká je autorkou románu Černicové dievčatá. Ema má mamu a aj ona je mama. Zrazu je však sama, jej manžel Tobias nečakane zomrel. Zanechal jej zásuvku plnú starých obrázkov, zápiskov a tajomstiev rodiny a krajiny, s ktorou ju nikdy nezoznámil. Ema sa spolu s deťmi vydá na cestu za minulosťou svojho muža, koreňmi rodu jej synov, tajomstvami žien ukrývajúcich spálené duše v hustom černičí. Spolu s liečivými bylinkami v starej záhrade, takmer navlas rovnakej ako bola tá, v ktorej vyrastala, zbiera jednotlivé osudy a postupne ich skladá do veľkého príbehu o zranených, no múdrych ženách a o každodenných zázrakoch odohrávajúcich sa medzi bylinkovými záhonmi.
      
      Šaty robia človeka je názov memoárov z pera Martina Greenfielda a Wintona Halla. Martina Greenfielda nazvali najvýznamnejším žijúcim krajčírom v Amerike a najzaujímavejším človekom na svete. Prežil holokaust, ako pätnásťročného ho spolu s rodinou odviedli z domova v Československu a previezli do nacistického koncentračného tábora Auschwitz. Navždy ho odlúčili od rodičov, sestier a bračeka. Greenfield si spomína na zúfalstvo a strach, ktoré prežíval ako osamotený tínedžer v tábore smrti. Rozpráva, ako košeľa istého esesáka prudko zmenila ďalší priebeh jeho života. Naučil sa šiť, a keď začal košeľu nosiť pod väzenskou uniformou, pochopil, že odev má veľkú moc a človeku dokonca môže zachrániť život. 
     
      Švédsky investigatívny novinár Jan Stocklassa je autorom reportážnej knihy Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho. Desať rokov po smrti švédskeho novinára a spisovateľa Stiega Larssona sa prvýkrát nahliadne do jeho archívu, na ktorý sa dlho zabúdalo. V dvadsiatich škatuliach objaví Jan Stocklassa materiál, v ktorom Larsson mapuje pravicový extrémizmus osemdesiatych rokov a záhadný prípad - neobjasnenú vraždu švédskeho premiéra Olofa Palmeho, ktorého zastrelili 28. 2. 1986. Aj napriek tisíckam podozrivých sa nenašla jediná stopa, ktorá by viedla k odhaleniu vraha. Nenašla sa, alebo sa nikdy nájsť nemala. Larssonove dokumenty, listy, články a fotografie prinášajú nové indície. Vďaka týmto materiálom, ktorým zasvätil osemnásť rokov života, vedú stopy k niečomu, čo bolo viac ako tri desaťročia nepredstaviteľné, k pravdepodobnému objasneniu Palmeho vraždy.
​​​​​​​
      Psia duša 2: Psia cesta je názov rodinného románu z pera amerického autora Williama Bruce Camerona. Je voľným pokračovaním príbehu verného psieho kamaráta z Cameronovho bestsellera Psie poslanie, ktorý v roku 2017 sfilmoval režisér Lasse Hallstöm pod názvom Psia duša. Je príbehom cesty duše oddaného psa, ktorý nachádza zmysel svojej existencie prostredníctvom života ľudí, učí ich smiať sa a milovať. Podmanivý príbeh plný nádeje, neochvejnej vernosti a najmä lásky, ktorá zdoláva všetky prekážky. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]