Autor textu: Jana Ikrényiová
30.05.2019

Dolár neposilňuje ani posilňovať nebude 

Jazykové okienko pre malých i veľkých.

Bratislava 19. marca (Skolske.sk)

Podobne ako bezpredmetový anglicizmus „závisí“ šarapatí v slovenskej publicistike aj bezpredmetové sloveso „posilniť“. Vo vetách ako: Novozélandský dolár posilnil voči doláru o 0,9 % na úroveň 0,7268 USD/NZD.

      Posilňovania tohto druhu sú plné najmä kurzové a burzové správy, ale nielen: Akciový index SP500 za včerajší deň posilnil o 0,4 %, čím sa odrazil od dvojmesačného minima. Ceny ropy v stredu posilnili, keď Irán odmietol dohodu o časovom horizonte, počas ktorého nemá pokračovať vo svojom jadrovom programe. Irán posilnil vďaka stiahnutiu sa Sýrie a Mattisovmu odstúpeniu.

      Všetky tieto prípady sú príkladmi nesprávneho použitia slovesa posilniť, ktoré je v slovenčine vždy prechodné. Prechodné (tranzitívne) slovesá predstavujú osobitnú skupinu predmetových slovies viazaných s akuzatívom. Sloveso posilniť je v slovenčine výlučne tranzitívne, kým v angličtine je buď tranzitívne (posilniť niečo/niekoho), alebo netranzitívne (posilniť v zmysle stať sa silnejším).
V ekonomických či zahraničných redakciách tak anglické „strengthen“ zvádza k doslovnosti.

      Po slovensky však treba význam stať sa silnejším, utužiť sa vyjadrovať napríklad zvratným slovesom posilniť sa či slovesom zosilnieť. No elegantnejšie (a zároveň náročnejšie na kognitívnu námahu i na čas) zväčša býva hlbšie preštylizovanie výpovede. Môžeme teda povedať dolár sa posilnil, ale aj hodnota dolára vzrástla; akciový index sa posilnil, ale aj akciový index narástol; ceny ropy sa posilnili, ale aj cena ropy sa zvýšila; Irán zosilnel, ale aj Irán nabral na význame, prípadne stiahnutie sa Sýrie a Mattisovo odstúpenie nahrali Iránu do karát, vysadili Irán na koňa.

      V správnej konštelácii nachádzame teda sloveso posilniť vo vetách, kde sa spája s predmetom v akuzatíve alebo kde vystupuje ako zvratné: Fajčiari sa podľa analytika obchodu Ľubomíra Drahovského preorientovali na šúľané cigarety a posilnil sa trh s pašovanými značkami. Kraus sa po zrušení relácie Bez obáv, prosím, objavuje v slovenských médiách príležitostne – bol porotcom v Slovensko má talent, uvádzal Miss na Markíze a posilnil rannú šou Rádia Okey.
​​​​​​​
      Barkašov presunul svoj štáb z metropoly do moskovskej oblasti a posilnil pozície na juhu krajiny, kde má podporu kozákov. Je zrejmé, že trh neposilnil, ranná šou neposilnila a ani Barkašov na juhu neposilnil. Také formulácie by nanajvýš posilnili nedôveru čitateľov voči editorovi.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]