Autor textu: TASR
31.05.2019

Festival Game days sa osamostatnil 

Presťahoval sa zo Žiliny do Trnavy 

Trnava 31. mája (TASR)

Medzinárodné videoherné podujatie na Slovensku Game Days Trnava prináša od štvrtka do nedele 2. júna nielen možnosť diskutovať o inovatívnych digitálnych hrách s poprednými svetovými vývojármi, ale aj výstavy, sériu workshopov a Slovenskú hru roku.

"Game days Trnava je pokračovateľom festivalu, ktorý sa už v predchádzajúcich piatich rokoch odohrával v Žiline pod hlavičkou festivalu animácie Fest Anča. Rozhodli sme sa osamostatniť a presun nám pomohol s rozvojom festivalu, keď dokážeme využiť nové priestory," uviedol pre TASR riaditeľ festivalu Maroš Brojo.

Ako ďalej doplnil, vďaka novým priestorom sa dokážu cielene sústrediť na videohernú komunitu a na vývojárov samotných. "Máme na festivale široký záber, z ktorého si dokáže každý vybrať. Máme najnovšie hry, ktoré ešte oficiálne nevyšli až po hry, ktoré sú už na trhu desiatky rokov," doplnil riaditeľ festivalu.



Videohry prinášajú hráčom oddych, kultúrne vyžitie aj sociálny rozmer. Čoraz viac vývojárov sa však zaoberá otázkou, čo v prípade, keď má hráč zdravotné obmedzenie, ktoré mu bráni plnohodnotne hrať. Na Game Days Trnava na túto tému diskutujú tvorcovia hier. "Väčšina videoherných štúdií sa pri vývoji hier zameriava výhradne na bežné publikum. Na hráčov s fyzickým, mentálnym alebo vývojovým znevýhodnením sa prevažne zabúda," konštatoval spoluorganizátor podujatia Michal Kabát z Fakulty masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Uviedol, že podľa prieskumu sa medzi neprofesionálnymi hráčmi nachádza až 20 percent znevýhodnených. 
"Každý piaty hráč sa pri hraní hier stretáva s určitou formou znevýhodnenia. Ich odhodlanie a túžba ponoriť sa do videoherných svetov sú však veľké, keďže väčšina hráva videohry aj napriek ťažkostiam, ktoré pri tom má," doplnil Kabát. 


​​​​​​​
O vývoji funkcií a hardvéru pre znevýhodnených hráčov prišiel do Trnavy informovať aj Bryce Johnson, ktorý podnietil rozvoj projektov s inkluzívnym dizajnom pre znevýhodnených hráčov. Ale i Helios Moreau, ktorý mal ako výskumník používateľských skúseností a dizajnér za úlohu prispôsobiť jednu z hier nevidiacim a slabozrakým používateľom. 

"Jedna z najvýznamnejších osobností v tejto oblasti Jaroslav Švelcha predstavuje na výstave s názvom Czechoslovak 8-bit Underground hry, ktoré boli v hlbokom socializme nástrojom občianskej neposlušnosti a politického boja proti normalizácii," uviedol Kabát.

Podujatie pre odborníkov i záujemcov pripravila Asociácia slovenských vývojárov hier v spolupráci s FMK Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Trnavským herným cechom. Uskutočňuje sa v kultúrnom centre Malý Berlín.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]