Autor textu: Jana Ikrényiová
03.06.2019

Zem vysiela SOS

Fullova ruža už po šestnástykrát vyhlásila víťazov.

Košice  3. júna (TASR)

Deti a žiaci materských i základných škôl sa každoročne zapájajú do niekoľkých výtvarných súťaží na miestnej, krajskej či celoslovenskej úrovni. Súťažnú prehliadku výtvarných zručností, vrátane celoslovenského kola v počítačovej grafike s názvom Fullova ruža už po šestnástykrát vyhlásila Základná škola Ľudovíta Fullu v Košiciach. Vyhlásené témy podnecujú zamyslieť sa nad hodnotami spoločnosti a aktuálnymi spoločenskými problémami. Diela detí sa preto stávajú sugestívnymi odkazmi a vo svojej úprimnosti dvíhajú výstražný prst. 16. ročník súťaže s údernou témou Zem vysiela SOS podporila Východoslovenská galéria v Košiciach.
 
Do celoslovenského projektu sa zapojilo vyše 900 žiackych prác. Prostredníctvom umenia deti  vyjadrovali svoje zhrozenie či smútok nad akutálnym stavom prírody, upozorňovali na jednotlivé ekologické katastrofy a ich dopad na kvalitu života. Medzi prácami starších žiakov sa našlo i niekoľko nelichotivých futuristických pohľadov.

pic
Foto: text

Za najprínosnejšie diela porota pokladala tie, ktoré okrem výtvarnej hodnoty ponúkli aj konkrétne a v danej vekovej skupine uskutočniteľné návrhy na zlepšenie stavu planéty:  „Téma týkajúca sa ochrany životného prostredia je výsostne aktuálna. V súčasnosti sa  v tejto oblasti aktivizujú mladí ľudia na celom svete. Všetci poznáme úsilie mladej Grety Thunbergovej zo Švédska. A samozrejme chápeme, prečo je to tak, veď ide o budúcnosť detí v jej veku. Preto sme súťažiacich nabádali, aby nepopisovali na svojich obrázkoch len súčasný stav, ale hľadali a navrhovali riešenia,“ vysvetľuje organizátorka súťaže a riaditeľka ZŠ Ľ. Fullu v Košiciach, Katarína Martiňáková. Práce mladších súťažiacich odzrkadľovali skôr túžby a predstavy detí po čistej, bezpečnej a voňavej planéte plnej kvetov, zvierat a zelených stromov. 

pic
Foto: text

 
Hodnotenie súťaže prebiehalo na troch úrovniach. Samostatne sa oceňovali súťažiaci mestskej výtvarnej súťaže v jednotlivých vekových kategóriách, zvlášť celomestské kolo v počítačovej grafike a nakoniec sa pridalo aj laické online hlasovanie. Mestské výtvarné práce je možné vidieť v interiéri školy, diela zapojené do celoslovenskej súťaže spolu s výsledkovými listinami sú publikované na stránke projektu: https://fullovaruza.sk
 
 
Alena Štrompová
Foto: víťazné práce

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]