Autor textu: TASR
08.06.2019

Medard je zdržanlivý 

Medard je muž odriekania, často obdarený nevšednými danosťami.

Foto: TASR

Bratislava 8. júna (TASR)

Mužské meno Medard má germánsky pôvod a jeho význam je "mocný", "udatný". Aj keď sa s Medardom na území Slovenska stretávame ojedinele, k menu sa viaže známa pranostika o počasí.

      Títo muži, ktorí oslavujú meniny 8. júna, vedia, čo chcú. Medard je muž odriekania, často
obdarený nevšednými danosťami. Rastlinným totemom Medardov je pagaštan. Ten ukazuje, že tajomný plod sa ukrýva v tŕnistej šupke a objaví sa po náraze. Ľudia nosiaci meno Medard sú ťažko poznateľní a málo ovplyvniteľní. Ide o vzácnych ľudí, ktorí sa prejavujú najmä ako taktní, silní, múdri a pozoruhodne všestranní.

      Ich zdravie je zvyčajne pevné, lebo sa rozhodli, že ak majú niečo dokončiť a dokázať, niet času na choroby. Ich obľúbené farby sú fialová a žltá. Ochranné rastliny žihľava, skalica a slez, ochranné kamene ametyst a smaragd.
​​​​​​​
      Nositeľom tohto mena bol aj SVÄTÝ MEDARD, s ktorým sa spája jedna z najpopulárnejších pranostík o dlhotrvajúcom 40-dňovom daždi. Patrón roľníkov, vinohradníkov, dobrej úrody sv. MEDARD, ktorého sviatok pripadá na 8. júna, sa narodil v severofrancúzskom Salency blízko mesta Noyon. Okolo roku 545 sa stal biskupom v tomto meste. Podľa legendy ho v chlapčenskom veku zastihla búrka v prírode a v tej chvíli sa nad ním zniesol veľký orol, ktorý ho s roztiahnutými krídlami chránil pred dažďom. Príbeh sa stal podnetom na vzývanie MEDARDA pred daždivým počasím najmä v čase sušenia sena. Ako biskup sa MEDARD usiloval odstrániť zvyšky pohanstva vo svojej diecéze. Veľké úsilie venoval všetkému, čím by sa upevňoval kresťanský život. Bol nadmieru dobrotivý a dobré skutky konal najčastejšie potajomky.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]