Autor textu: TASR
17.06.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Doplňte si knižnicu o zaujímavé  tituly.

Foto: TASR

Bratislava 17. júna (TASR)

Nové tituly žánrov severského detektívneho trileru, životného štýlu, románu pre ženy či príbehu pre staršie deti z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Žiť život s vášňou je novinka z pera Evy Černej. Známa a úspešná žena sa rozhodne zmeniť svoj život a naplniť si svoje sny. Je zamilovaná do života, a tak sa rozhodne pre dobrodružnú cestu. Uvedomuje si totiž plynutie svojho životného času. S vášňou sa púšťa na cestu a berie si so sebou svoje talenty, lásku k písaniu a kilogramy sviec. Plameň sviec dotvára totiž jej osobnosť. Na cestu sa vyberie sama, aby sa vzdialila civilizácii a žila tak život bez času v úplnej slobode, v objatí so svojou dušou, prírodou a vôňou mora. Spoločnosť jej robí sedem metrov dlhý karavan Lajka, levanduľové polia a hojdačky. 

      Verona Štrba Škultéty prichádza s novinkou Denník Uršule Crohnovej. Crohnova choroba je chronickým zápalom tráviacej sústavy, ktorý trápi čoraz viac Slovákov. O gastroenterologických problémoch sa obvykle nerozpráva pri káve a zároveň nie je bežné ani verejne hovoriť o svojom boji s nevyliečiteľnou chorobou. Autorka v úprimnom texte píše o tom, ako je najľahšie klamať samého seba a nepripúšťať si chorobu. To sa dá robiť takmer donekonečna. Takmer. Až kým to nepraskne a človek sa nemusí pozrieť až do svojho najhlbšieho vnútra. Hovorí o strachu, ktorý paralyzuje a o sebadisciplíne, ktorá prichádza a odchádza. Sú to úprimné slová jednej ženy, ktorá bojuje s chorobou. 

      Zakázaná je názov románu pre ženy z pera anglickej autorky Jodi Ellen Malpasovej. Začalo sa to nevinným návrhom. Bohatý a atraktívny Miller Hart požiadal čašníčku Livy o jednu spoločnú noc. Dohoda znela jasne, žiadne city či záväzky, len pár hodín čistej rozkoše. Obojstranná príťažlivosť ich však pohltila natoľko, že chvíľkové rozptýlenie prerástlo do výnimočného vzťahu. Millerov dokonalý zovňajšok a vyberané spôsoby však boli len maskou, za ktorou sa skrývali traumy a tajomstvá. Ich odhalenie vystavilo Livy potupe a ona zatúži po pomste. Ocitá sa v bode, keď ju city k Millerovi vyčerpávajú, ale na druhej strane im nedokáže vzdorovať. Ak ich vzťah nadobro nestroskotá na minulosti, možno sa o to postarajú neprajníci. 

      M. W. Craven je autorom detektívneho trileru Bábkové divadlo. Na severozápade Anglicka vyčíňa sériový vrah. Svoje obete upaľuje v prehistorických kamenných kruhoch a nezanecháva po sebe žiadne stopy. Polícia je bezradná. Médiá mu hovoria Spaľovač. Do vyšetrovania sa zapojí suspendovaný detektív Washington Poe. Ten by najradšej nemal s prípadom nič spoločné, ale keď sa na hrudníku tretej obete objaví jeho meno, nemá na výber. Spolu s analytičkou Tilly Bradshawovou vytvoria čudný pár, ale odhalia stopy, pre iných neviditeľné. S narastajúcim počtom obetí sa Poe ponára do prípadu viac, ako je preňho prípustné. Čoskoro zistí, že existujú aj oveľa horšie veci než zhorieť zaživa.

      Severské krimi Skoro obyčajná rodina je novinka švédskeho autora Mattiasa Edvardssona. Adam, Ulrika a Stella, obľúbený farár, ambiciózna advokátka a 19-ročná tínedžerka, ktorá túži cestovať. Navonok celkom harmonická rodina z mestečka na juhu Švédska. Všetko sa zmení, keď sa mladá Stella ocitne vo vyšetrovacej väzbe ako dôvodne podozrivá z vraždy 32-ročného podnikateľa Christophera Olsena.

      Britská autorka Annabel Pritcher napísala príbeh pre staršie deti Mlčať je zlatá rybka. Tess Turnerová je obyčajné, mierne introvertné pätnásťročné dievča, žijúce si obyčajný život tínedžerky. Až do chvíle, kým nezistí, že jej ocko, nie je jej skutočný otec. Život sa jej obráti naruby a v šoku prestane rozprávať. Obrní sa múrom mlčania a na vlastnú päsť sa rozhodne odhaliť tajomstvo vlastného pôvodu. Na tejto strastiplnej ceste je jej jedinou priateľkou, ktorá stojí verne po jej boku, detská baterka v tvare zlatej rybky. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]