Autor textu: Školské.sk
19.06.2019

Zelená škola: Nešetri energiou pri šetrení energie

V ZŠ Rakovec nad Ondavou vedia, ako na to!

Foto: ZŠ Rakovec nad Ondavou

Bratislava 19. júna (Skolske.sk)

Vybudovať u detí návyky, ktoré šetria našu planétu a ktoré budú spontánne využívať vo svojom živote a prenesú ich aj do svojich domácností a rodín – aj toto je jednou z hlavných myšlienok programu Zelenej školy. V rámci témy Energia sa žiaci a učitelia na ZŠ Rakovec nad Ondavou naučili, že energiou sa dá šetriť už len tým, keď budú vetrať inak v lete a inak zasa v zime.

V triedach sa učíme vetrať počas prestávok a nevetráme počas zimných mesiacov, kedy sa v triedach vykuruje, šetríme vodou v triedach nenechávame zbytočne pustenú vodu, počas dňa zhasíname svetlá, aby sme bezdôvodne nespaľovali elektrickú energiu. 

Natália Marčeková, žiačka základnej školy


 
Program Zelená škola ponúka vybraným školám možnosť zapojiť sa do rôznych projektov. Jedným z nich je projekt Environmentálni experti, v rámci ktorého škola získala grant na modernizáciu včelnice. O tú sa poctivo starajú žiaci 1. stupňa v rámci včelárskeho krúžku.
  

pic
Foto: Včelnica ZŠ Rakovec nad Ondavou


,,Zelená škola mi poskytla možnosť zoznámiť sa s novými metódami práce so žiakmi, spoznať veľké množstvo ľudí, vymeniť si skúsenosti s kolegami z iných škôl či získať metodické materiály. Tento program naučí deti vyjadriť názor, prezentovať výsledky vlastnej práce, obhájiť svoje riešenia a správať sa k životnému prostrediu čo najohľaduplnejšie,“ opisuje prínos zo zapojenia sa školy do programu Zelená škola Lívia Nistorová, učiteľka ZŠ Rakovec nad Ondavou.

Program Zelená škola ponúka nevyčerpateľné možnosti nápadov a spôsobov, ako zveľaďovať životné prostredie aj za hranicami školy. Žiaci a učitelia šíria osvetu cez infostánky, ktoré vytvorili pre rodičov a občanov obce, a pravidelne vyrážajú na brigádu do okolia, počas ktorej zbierajú odpad.
  

pic
Foto: ZŠ Rakovec nad Ondavou


Výraznú zmenu okrem interiéru a exteriéru školy vníma pani učiteľka najmä na samotných žiakoch.

Žiaci dokážu navrhnúť, zmanažovať, zorganizovať mnohé aktivity s väčšou či menšou spoluprácou dospelých. Program Zelená škola im pomáha byť lepšie pripravenými samostatne riešiť rôzne životné situácie.

Lívia Nistorová




Program Zelená škola má celosvetový úspech. Zapojených je doň 51-tisíc škôl zo 67 krajín na všetkých kontinentoch. Na Slovensku sa do najväčšieho medzinárodného envirovzdelávacieho programu učitelia a žiaci zapájajú už 15 rokov. Koordinátorom celého projektu na Slovensku je Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Školy môžu na realizáciu aktivít získať aj finančnú podporu v grantových kolách a tiež majú možnosť zapojiť sa do niekoľkých ďalších projektov, ktoré sú súčasťou programu Zelená škola. Okrem toho sa 152 úspešných škôl pýši aj certifikátom a vlajkou Zelenej školy, ktoré sú najvyšším ocenením v programe.
 
Do nového ročníka sa školy môžu registrovať do 15. septembra 2019. Registračný formulár môžete vyplniť priamo tu: http://www.zelenaskola.sk/registracny-formular

Všetky informácie o programe Zelená škola nájdete na http://www.zelenaskola.sk/ 

pic
Foto:ZŠ Rakovec nad Ondavou

Prečítajte si aj: Zelené školy sú v kurze

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]