Autor textu: Jana Ikrényiová
20.06.2019

Študenti ŽU získali Certifikáty Cambridge English Qualifications

Vybrať sa dá od úrovne A1 až po C1.

Foto: TASR

Bratislava 20. júna (Skolske.sk)

Druhá polovica mája a jún je čas, kedy záujemcovia o medzinárodné certifikáty Cambridge English Qualifications už tradične skladajú na pôde Žilinskej univerzity v Žiline medzinárodné skúšky. Tento rok si počas piatich dvojdňových skúšok 58 kandidátov už preverilo a 9 kandidátov počas poslednej júnovej skúšky ešte preverí svoje znalosti zo všeobecného anglického jazyka na úrovni B2 a C1.
 
K štandardným očakávaniam zamestnávateľov, od absolventov stredoškolského alebo vysokoškolského štúdia, je prirodzene okrem odborných znalostí aj aktívne používanie cudzieho jazyka. Pri porovnaní najčastejších znalostí uchádzačov o zamestnanie požadovaných zamestnávateľmi v rokoch 2014 a 2018, jedine aktívna znalosť anglického a nemeckého jazyka sa systematicky objavuje počas celého obdobia. Od ostatných znalostí zamestnávatelia postupne upúšťajú. Preto je nevyhnutné systematicky jazykové vedomosti rozvíjať a budovať istotu v praktickom používaní cudzieho jazyka v rôznych situáciách.
 
Ústav celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) je jedným zo 6 autorizovaných centier, ale jediným autorizovaným centrom na univerzitnej pôde na Slovensku. Spĺňa prísne personálne a organizačné podmienky pre medzinárodné testovanie stanovené Univerzitou Cambridge. Ich cieľom je snaha o maximálnu objektivitu celého procesu testovania, aby výsledok skúšky bol skutočným, presným a objektívnym zhodnotením jazykových znalostí bez akýchkoľvek pochybností vo všetkých piatich kompetenciách - čítanie, gramatika, počúvanie, písanie a hovorený prejav. Pracovisko disponuje ústnymi skúšajúcimi certifikovanými Univerzitou Cambridge. Prípravné kurzy, ktorých súčasťou je aj simulácia skúšky, aj samotnú skúšku je možné absolvovať na pôde Ústavu celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity v Žiline. V praxi to znamená, že za skúškou nie je nutné cestovať mimo Žilinu.
 
V prípade Prípravných centier Ústavu celoživotného vzdelávania UNIZA môžu „prísť“ skúšky za kandidátmi. Piaty rok sa skúšky konali aj na Súkromnej strednej odbornej škole v Poprade, kde vzájomná spolupráca prináša obojstranný pozitívny výsledok. Proces prípravy na skúšky bol po zaškolení vyučujúcich implementovaný do riadnej výučby. Navyše tento rok škola zvíťazila v medzinárodnej súťaži o najlepšie prípravné centrum v kategórii "NAJ užívateľ kníh CPU – Cambridge Press University". Podľa slov Ing. Beáty Mitickej, riaditeľky Súkromnej strednej odbornej školy v Poprade, majú študenti jedinečnú možnosť objektívne a odborne ohodnotiť svoju úroveň angličtiny prostredníctvom certifikátov Cambridge English Qualifications s celoživotnou platnosťou. Celý proces zvyšuje sebavedomie a motiváciu študentov učiť sa anglický jazyk. Okrem toho dôsledná príprava na Cambridge skúšky implementovaná do riadnej výučby prispieva aj k mimoriadne dobrým výsledkom z anglického jazyka na maturitných skúškach. „Študenti vítajú možnosť získať certifikát uznávaný mnohými európskymi univerzitami a rovnako aj zamestnávateľmi. A tí kladú čoraz väčšie nároky na jazykové vzdelanie. Je to ako vodičský preukaz na angličtinu - môžete sa preukázať kdekoľvek na svete, že viete jazdiť na aute, že viete hovoriť anglicky.“ dodala riaditeľka Mitická.
 
Prípravné centrá, ktorými sa v prípade záujmu môžu stať aj iné stredné školy, pravidelne komunikujú s autorizovaným centrom, prostredníctvom ktorého získavajú najnovšie informácie týkajúce sa štandardov testovania cudzích jazykov. Smerovať prípravu môžu nielen k všeobecnej angličtine, ale aj obchodnej angličtine, ktorá je pretavená do certifikátu BEC – Business English Certificate. Vek či súčasná znalosť anglického jazyka však nie je limitujúci faktor. Prípravu na certifikát Cambridge English Qualifications je možné absolvovať aj v prípravných kurzoch, ktoré sa pred zložením skúšky odporúčajú absolvovať.
 
Autorizované centrum pre Cambridge skúšky je súčasťou Ústavu celoživotného vzdelávania UNIZA od roku 2012. Ponúka Cambridge skúšky pre deti, dospievajúcu mládež, študentov ako aj dospelých, a to zo všeobecnej alebo obchodnej angličtiny. Zároveň realizuje vlastné prípravné kurzy, simulácie skúšok a individuálne konzultácie pre úspešné zvládnutie týchto skúšok.

Vybrať sa dá od úrovne A1 až po C1, pričom najrozšírenejšie sú B2 First a C1 Advanced. Všetky úrovne sú v súlade so Spoločným európskym referenčným rámcom pre jazyky (CEFR).
 
 Ing. Monika Pilcová
manažérka Autorizovaného centra ÚCV UNIZA 

 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]