Autor textu: Jana Ikrényiová
20.06.2019

Slovensko tretíkrát zažilo THE RUN SLOVAKIA – beh pomoci

Podnadpis článku...

Foto: Úsmev sko dar

Bratislava 20. júna (Skolske.sk)


Vyše 800 bežcov a 51 tímov sa zapojilo do najdlhšieho štafetového behu pomoci na Slovensku, ktorý sa začal v piatok a skončil sa dnes popoludní. Trasa dlhá viac ako 500 kilometrov viedla z Košíc do Bratislavy, pričom organizátori ju naplánovali tak, aby si účastníci behu vychutnali pohľad na naše významné prírodné, historické, ale aj kultúrne pamiatky. Do THE RUN SLOVAKIA sa prvýkrát zapojilo aj združenie Úsmev ako dar, ktoré zostavilo 16 členný tím a malo výraznú podporu v podobe kapitána, olympionika Mateja Tótha.
 
Úsmev ako dar sa už 37 rokov stará o to, aby deti mohli bezpečne vyrastať v rodinách, ideálne tých vlastných. Ak však nie je iná možnosť a deti musia vyrastať v detskom domove, organizuje pre ne rôzne kultúrne, športové a vzdelávacie aktivity, aby v domove trávili čo najmenej voľného času. Združenie chce týchto aktivít zorganizovať čo najviac, preto na podujatí THE RUN SLOVAKIA  postavilo 16 členný tím, ktorý zdolal trasu dlhú 524 kilometrov z Košíc do Bratislavy a spomedzi 25.tich tímov skončil na skvelom 14. mieste.
 
THE RUN SLOVAKIA je interaktívny štafetový beh naprieč celým Slovenskom, ktorého cieľom je prepájať našu krajinu od východu až po západ a nie je len o športovom výkone. Je o spoznávaní krás Slovenska na vlastných nohách, o športovom zážitku, ale aj o možnosti prekonať samého seba a štafetovo odbehnúť maratón.
  

,THE RUN SLOVAKIA je moja srdcovka. A myslím, že nielen moja, ale aj ostatných skalných členov organizačného tímu, ktorí dobrovoľnícky aktívne pomáhajú pri príprave tohto organizačne náročného podujatia. Beh je výnimočný ľuďmi, ktorí ho organizujú, ľuďmi, ktorí ho bežia a samozrejme našim krásnym Slovenskom. Som rád, že aj tretí ročník sa nám vydaril a záujem o naše podujatie narastá.  

Dušan Tarčák, organizátor behu


Ambasádorom úsmeváckého tímu sa stal Matej Tóth, atlét a olympijský víťaz z Rio de Janeiro 2016 v chôdzi na 20 km a 50 km. „Bola to pre mňa veľká česť a dúfam, že  som svojou troškou prispel k dobrej veci. A tak, ako je to princíp štafetového behu, rovnako je to aj princíp solidarity a pomoci. Ak každý priložíme ruku (v prípade behu nohu) k dielu, môže z toho vzniknúť úžasný výsledok. Práve Úsmevu ako dar sa darí premieňať tie malé krôčiky každého z nás na veľké ciele pre tých, ktorí to potrebujú,“ povedal Matej Tóth. „Som vďačná organizátorom za možnosť aktívne sa zúčastniť behu THE RUN SLOVAKIA. Môžeme tak slovenskej verejnosti opäť ukázať, že nie sme len občianske združenie, ktoré organizuje Vianočný benefičný koncert, ale že žijeme aj takýmito aktivitami. Ďakujem všetkým nadšencom, ktorí odbehli za Úsmev ako dar túto štafetu. Veľká vďaka patrí Matejovi Tóthovi, ktorý neváhal a stal sa našim kapitánom a ambasádorom aj napriek tomu, že nemohol ísť za nás bežať. Úprimná vďaka patrí generálnemu partnerovi behu, spoločnosti PEPCO Slovakia s. r. o., ktorá už 2 roky podporuje naše vzdelávacie aktivity pre mladých dospelých, aby sa im ľahšie štartovalo do života po odchode z detského domova,“ vyzdvihla Mária Soboličová význam podujatia pre Úsmev ako dar.
  

pic
Foto:Úsmev sko dar

PEPCO RUN počas uplynulých dní ocenil až 120 detských výkonov, na stupienku víťazov sa ocitlo 15 malých bežeckých šampiónov. „Bolo úžasné vidieť, ako si to deti z Úsmevu ako dar a materských škôl užívali, ale aj všetci navôkol. Nečakali sme až takúto skvelú atmosféru,“ hovorí Nikoleta Bobeničová z PEPCO. Detský PEPCO RUN usporiadatelia THE RUN SLOVAKIA pripravili na štarte v Košiciach, uprostred behu v Tepličke nad Váhom trate a napokon v cieli v Bratislave. ,,Ďakujeme všetkým za osobnú podporu. Pomôcť však deťom v domovoch môžete aj prostredníctvom našej webovej stránky alebo zaslaním SMS v tvare DMS medzera USMEV na číslo 877. Vyzbierané finančné prostriedky pôjdu na vzdelávanie a prípravu mladých dospelých,“ uzavrela na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave spokojná Mária Soboličová.

Úsmev ako dar vykonáva terénnu sociálnu prácu, posilňuje systémovú svojpomoc širokých rodín, pripravuje a sprevádza náhradných rodičov, buduje centrá pre obnovu rodiny a zariadenia núdzového bývania, či domy na polceste pre mladých bez rodinného zázemia, poskytuje opusteným deťom oporné vzťahy, napĺňa ich potreby v oblasti voľného času a osobnostného rozvoja, sieťuje kompetentných odborníkov a podieľa sa na tvorbe legislatívnych noriem. Plnohodnotné a harmonické detstvo v kruhu  rodiny je nezastupiteľnou hodnotou ako pre každé dieťa, tak pre celú spoločnosť. Táto hodnota si zaslúži našu ochranu a deti, ktorým ju nemôžu sprostredkovať vlastní rodičia, si zaslúžia našu podporu. Programy spoločnosti Úsmev ako dar vznikli a trvajú práve preto, aby podporu deťom a ich rodinám dlhodobo prinášali.
 

pic
Foto:Úsmev sko dar

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]