Autor textu: TASR
22.06.2019

Pri vyhorení je dôležité, aby si to človek uvedomil

Kedy je človek vyhorený?

Foto: Pixabay

Bratislava 22. júna (TASR)

Najdôležitejšie pri syndróme vyhorenia je, aby si človek uvedomil, že má jeden z jeho príznakov, a aby začal proti symptómom bojovať. "Stačí vykonávať jednoduché činnosti, pri ktorých príde človek na iné myšlienky, pestovať si koníčky, ako napríklad počúvanie hudby, čítanie kníh, prechádzky alebo návštevy s priateľmi a rodinou," uviedla to pre TASR psychologička z Polikliniky Jána Jonáša v Bratislave Beatrice Tkáčová.

      Nemenej dôležité je podľa jej slov dávať si pozor na svoj zdravotný stav. Odporúča dodržiavať pitný režim, zdravé stravovanie a mať dostatok spánku. "Dôležité je aj udržiavanie dobrých medziľudských vzťahov, venovanie sa rodine, priateľom, chodiť na prechádzky či na výlety do prírody, plánovať si čas a dovolenky s rodinou a prípadne s priateľmi," mieni.

      Zdôrazňuje, že dôležité je aspoň raz do roka stráviť dovolenku trvajúcu minimálne 14 dní nepretržite. Ideálne na regeneráciu má každý raz ročne absolvovať trojtýždňovú dovolenku. "Dôležité je aj zlepšenie komunikačných zručností, v rámci toho zvládnuť komunikačnú schopnosť odmietania, čiže vedieť povedať nie, stanoviť si svoje hranice, vedieť spracovať kritiku i vymedziť sa voči nej,"
odporúča. Veľmi prospešný môže byť podľa Tkáčovej v tomto smere aj nácvik relaxačných techník.
 
​​​​​​​     Psychologička tiež odporúča nastaviť si tzv. pokojnú mentálnu mapu, teda snažiť sa robiť čo najviac vecí, ktoré človeku prinášajú pozitívnu podporu.

Syndróm vyhorenia, nazývaný aj burn-out, pravdepodobne pozná väčšina z nás ako pojem týkajúci sa pracovnej oblasti. Je to syndróm telesného, psychického a emočného vyčerpania u človeka.

Autor citacie...

 Hovorí sa o ňom vtedy, ak človek nedokáže vykonávať svoju prácu s radosťou, mnoho vecí súvisiacich s prácou prežíva stresujúco, neverí si, zaznamenáva prudký pokles produktivity práce, cíti sa nedocenený, unavený, vyčerpaný a na pokraji svojich síl. O syndróme vyhorenia však možno podľa psychologičky hovoriť aj v rámci partnerských vzťahov.

Napriek tomu, že syndróm vyhorenia je podľa určitej skupiny odborníkov psychiatrickej a psychologickej obce diagnóza vyplývajúca zo zamestnania, jej dôsledky majú výrazný dosah na medziľudské vzťahy a na fungovanie rodiny človeka trpiaceho týmto syndrómom.

Autor citacie...


      Za častou príčinou narušených rodinných vzťahov a celkového fungovania rodiny vidí vyčerpanie, pocit neustálej únavy, negatívne emócie a pesimistickú náladu, problém sústrediť sa na čokoľvek iné ako na pracovné problémy, zábudlivosť, neschopnosť rozhodovať sa a riešiť problémy, zníženú komunikáciu s členmi rodiny až neschopnosť komunikovať či brániť sa argumentmi. Narastajú aj konflikty s okolím, človek vedie nezdravý spôsob života, napríklad nadmerne užíva návykové látky, akými sú káva, cigarety, alkohol, lieky a podobne. Prejavom je i pracovná posadnutosť, teda keď pracovné problémy človek rieši počas času s rodinou. Rovnako môže byť menej spokojný a horšie prežíva subjektívne šťastie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]