Autor textu: Mgr. Marek Soták
26.06.2019

Jonášovi sa podaril historický úspech

Jonáš Dujava je víťazom Európskej fyzikálnej olympiády

Foto: IUVENTA

Prešov 26.06.2019 (Skolske.sk)

V dňoch 31. 5. až 4. 6. 2019 sa v lotyšskej Rige uskutočnil 3. ročník Európskej fyzikálnej olympiády, ktorého sa zúčastnilo 173 súťažiacich z 25 európskych krajín a 10 krajín mimo Európy. Slovensko reprezentovalo družstvo 5 stredoškolákov, medzi ktorými bol aj čerstvý absolvent SPŠE Prešov, Jonáš Dujava.

Pre európske kolo súťaže pripravila medzinárodná akademická porota náročné úlohy, tri teoretické a jednu experimentálnu. V experimentálnej úlohe súťažiaci skúmali vlastnosti rádiových vĺn vo vzduchu a vo vode. V prvej teoretickej úlohe riešili ako vznikajú ľadové krúpy pri páde v inverznej atmosfére. Druhá teoretická úloha bola o valivom pohybe nabitej guľôčky za prítomnosti magnetického poľa. Tretia úloha riešila pohyb striekajúcej vody pri polievaní záhrady. Za každú teoretickú úlohu mohli súťažiaci získať maximálne 10 bodov a za experimentálnu úlohu 20 bodov, spolu to predstavovalo maximálne 50 bodov. Študenti okrem riešenia úloh sami moderovali úlohy s členmi nezávislej medzinárodnej poroty. Tu preukázali svoje vedomosti ako aj taktické myslenie v tom, že takmer každý študent si zlepšil svoje dovtedajšie bodové hodnotenie. Všetci s porotcami komunikovali v angličtine, s čím nemali žiadne problémy.

Na súťaži sa Jonášovi podaril historický úspech, keď sa ako prvý študent v ére samostatnej Slovenskej republiky stal absolútnym víťazom medzinárodnej olympiády z prírodovedných predmetov. K dosiahnutému úspechu Jonášovi i celému družstvu srdečne blahoželáme a veríme, že bude skvelou motiváciou pre ďalších talentovaných študentov.

Účasť družstva SR na 3. ročníku EuPhO organizačne a finančne zabezpečila IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže v spolupráci s podpredsedom Slovenskej komisie Fyzikálnej olympiády RNDr. Ľubomírom Muchom. Garantom podujatia bolo Ministerstvo školstva a vedy Lotyšskej republiky. Organizačne akciu zabezpečila Univerzita Lotyšska (University of Latvia) v Rige.

Slovenskú republiku na súťaži reprezentovali súťažiaci:

Jonáš Dujava, absolvent SPŠE Prešov – zlatá medaila
Ronald Doboš, 3. ročník, Gymnázium Poštová 9, Košice – strieborná medaila
Róbert Jurčo, absolvent Gymnázia L. Štúra, Trenčín – bronzová medaila
Emil Lelák, absolvent Gymnázia J. A. Raymana v Prešove – bronzová medaila
Michal Lelák, absolvent Gymnázia J. A. Raymana v Prešove – čestné uznanie
 a vedúci delegácie:
RNDr. Ľubomír Mucha, CVČ - RCM, Košice, podpredseda SK FO

 
Spracované podľa článku RNDr. Ľubomíra Muchu
https://www.iuventa.sk/sk/Olympiady/Novinky/slovensko-sa-zapisalo-do-dejin-europskej-fyzikalnej-olympiady-zlatymi-pismenami-.alej?ind=
Foto zdroj: IUVENTA

Mgr. Marek Soták
zástupca riaditeľa
SPŠ elektrotechnická Prešov 
  

pic
Foto: IUVENTA

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]