Autor textu: Monika Šupatíková
01.07.2019

Komiks o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi vytvorili v jeho rodisku

Netradičnou a pútavou formou približuje čitateľom jeho život.

Foto: Autorka textu Lenka Mlčúchová (vpravo) s autorkou nápadu vytvoriť kreslený príbeh Annou Abramovičovou (vľavo)

Nové Mesto nad Váhom 01.07.2019 (Skolske.sk)

Netradičná forma príbehu o Štefánikovi

Komiks Milan Rastislav Štefánik s podtitulom Kreslený príbeh rodáka z Košarísk je novou publikáciou, ktorá zaujme deti i dospelých. Netradičnou a pútavou formou približuje čitateľom život Milana Rastislava Štefánika. Autorkami kresleného príbehu sú historička Lenka Mlčúchová z Priepasného a výtvarníčka Nina Abramovičová z Košarísk.

Osobnosť Milana Rastislava Štefánika, jeho životný príbeh a cestu za jeho snami predstavili mladé autorky Lenka Mlčúchová a Nina Abramovičová v 82-stranovom komikse. Myšlienka na realizáciu takejto publikácie však skrsla v hlave Anny Abramovičovej z Košarísk. "S nápadom som sa podelila so svojimi blízkymi. Najprv som chcela, aby komiks kreslil môj manžel, ktorý sa ilustrácii venuje. No má nedostatok voľného času. A keďže moja dcéra Nina je študentkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, bolo jasné, že kresliť príbeh bude ona. Historička Lenka Mlčúchová zase tvorila texty," vysvetlila Anna Abramovičová. Narodenie Milana Rastislava Štefánika na fare v Košariskách, jeho detstvo i štúdiá, astronomická i politická kariéra, vedecké výpravy, výstup na Mont Blanc, pobyt na Tahiti, na ostrove Vava´u, cesta do Ekvádoru, jeho láska Giuliana Benzoni a nakoniec tragická nehoda lietadla Caproni, ktorá sa stala Štefánikovi osudnou, sú súčasťou množstva komiksových obrázkov a krátkych textov v bublinách. "Úvod komiksu je venovaný 18 osobnostiam, ktoré určitým spôsobom zasiahli do života Milana Rastislava Štefánika, alebo mu pomohli k naplneniu jeho cieľa. Tie sa spomínajú i v krátkych textoch a v bublinách obrázkov. Čitateľ má stále možnosť vrátiť sa na začiatok komiksu, nalistovať si stranu s osobnosťou, ktorá bola spomínaná a niečo viac si o nej prečítať," uviedla Abramovičová. Záver knihy je venovaný cestám Milana Rastislava Štefánika, jeho záľubám i prvenstvám. Posledná strana predstavuje kreslenú mohylu na Bradle. Autorky okrem kresby uvádzajú zaujímavosti o výstavbe architektonického diela Dušana Samuela Jurkoviča i informácie o hrobke, kde je Milan Rastislav Štefánik pochovaný.

Komiks tvorili dva roky

Konečná podoba kresleného príbehu uzrela svetlo sveta po vyše dvoch rokoch. Mladé autorky chcú kresleným príbehom osloviť všetky generácie čitateľov. "Komiks je zaujímavá forma, ako priblížiť takého veľkého človeka, akým bol Milan Rastislav Štefánik, deťom a mládeži a nevynímajúc ani staršiu generáciu. Žijeme v hektickej dobe, kedy už ľudia veľmi málo čítajú knihy, skôr vyhľadávajú inú formu relaxu. Mnohí nemajú už ani čas čítať. Netradičnú formu knihy s množstvom ilustrácií a zaujímavým textom sme preto zamerali predovšetkým na deti a mládež," podotkla Abramovičová. Ani jedna z autoriek doteraz nemala žiadnu skúsenosť s písaním či ilustrovaním komiksov a kníh. "Bola to naša prvá skúsenosť. Veľkú zásluhu na vzniku kresleného príbehu má výtvarníčka Nina Abramovičová. Ja som rada, že som bola oslovená na písanie textu," povedala Lenka Mlčúchová. Pri tvorbe textov čerpala z dostupných literárnych i archívnych zdrojov. "Spoločne sme sa dohodli na príbehoch, ktoré priblížia život Štefánika od narodenia až po jeho smrť. Urobila som si zoznam jednotlivých kapitol. Základnými boli narodenie a detstvo, štúdiá, vedecká a vojenská kariéra. Potom som tvorila podkapitoly. Nebolo to jednoduché vybrať. Štefánikov život bol pestrý a bohatý na udalosti," potvrdila Mlčúchová. Veľa priestoru venovali detstvu Milana Rastislava Štefánika. "Chceli sme ukázať odkiaľ pochádzal a kde vyrastal. Aj my žijeme v kraji, kde sa narodil," dodala Lenka Mlčúchová.

pic
Foto: Autorka textu je historička Lenka Mlčúchová

Vychádzali z historických faktov

Pri tvorbe komiksu sa autorky držali výlučne len historických faktov. "Chceli sme čitateľovi priniesť skutočný historický obraz o Štefánikovi. Život Štefánika, ktorý nemal ani 39 rokov, je neuveriteľne zhustený do udalostí a príbehov. Zachytiť ho do nejakého krátkeho celku je veľmi ťažké. Nechceli sme ísť do subjektívnych pocitov. Pri tvorbe dialógov do bublín som použila i fantáziu a niektoré texty mierne nadniesla," povedala historička Lenka Mlčúchová. Texty vznikali ako prvé. Potom prišli na rad ilustrácie. "Problémom bolo vtesnať množstvo zaujímavého textu do bublín. Preto v jednotlivých kapitolách uvádzame aj doplňujúce popisné texty, prostredníctvom ktorých sme sa snažili dovysvetlovať texty v bublinách a dej. Bola som limitovaná bublinami. Pôvodne mal mať komiks 64 strán, formátu A4. Napokon ich je 82," podotkla autorka textov Lenka Mlčúchová. Najťažšie pre obe autorky bolo nájsť si systém spolupráce.

pic
Foto: Komiks Milan Rastislav Štefánik

Začiatok komiksu výtvarníčka prerábala trikrát

Pripravené texty výtvarníčka Nina Abramovičová kreslila do jednotlivých komiksových obrázkov tak, aby vytvárali ucelený dej. "Nina mi priebežne posielala ilustrácie. Veľmi sa mi páčili. Bola som nadchnutá. Najskôr som jej však musela dodať texty, na základe ktorých kreslila. Celý čas, ako sa komiks tvoril, Nina na mňa čakala. Ja som ju zdržovala, pretože pokiaľ som nedodala texty, ona nemohla kresliť," usmiala sa Lenka Mlčúchová. Nina Abramovičová študuje na VŠVU odbor šperk a kov, no obľubuje aj ilustrácie. Ponuku ilustrovať komiks Milan Rastislav Štefánik prijala ako výzvu. Mladá výtvarníčka, ktorá je v súčasnosti na študijnom pobyte v bulharskej Sofii sa ilustrátorskej tvorbe potešila a pracovala s veľkým nasadením. "Dcérina izba bola jeden nekonečný výbuch. Keď tvorila, všade bolo plno farieb, štetcov a tušov. To, čo Lenka napísala do dialógov, ona si musela vedieť predstaviť a vytvoriť kreslený dej, ktorý čitateľov zaujme. Na začiatku dostala od otca, ktorý je tiež ilustrátor, veľmi tvrdú kritiku. Začiatok komiksu prerábala trikrát. Kreslila tušom a akvarelom," prezradila mama ilustrátorky a zároveň autorka nápadu Anna Abramovičová.

Text a foto: Monika Šupatíková

pic
Foto: Pobyt M. R. Štefánika na ostrove Tahiti
pic
Foto: V komikse je zachytený aj výstup M. R. Štefánika na Mont Blanc
pic
Foto: Veľkú časť komiksu autorky venovali detstvu Milana Rastislava Štefánika
pic
Foto: Autorky komiksu predstavili M. R. Štefánika aj ako kúzelníka

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]