Autor textu: TASR
01.07.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu.

Doplňte si knižnicu.

Foto: TASR

Bratislava 01.07.2019 (Skolske.sk)

 Nové tituly žánrov mysteriózneho trileru, románu pre ženy, hoby, gastronómie či populárno-náučného z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Adriana Macháčová prichádza s novinkou Tak trochu ženatý. Osamelá Stela po uväznení otca, strate matky a stroskotanom manželstve nevie, čo so životom. V bare pri poháriku sa zoznamuje so šarmantným Tiborom. Po krátkom čase je Stela pripravená na nový vzťah, pričom netuší, že uviazla v ďalšej pasci. Medzi Tibora a Stelu sa náhle votrie chlad. Stela nechápe, prečo sa jej rúca aj druhé manželstvo, veď Tibora rozmaznáva svojou láskou a pozornosťou. Podozrieva ho z nevery a zdá sa, že oprávnene. Lenže Tibor jedného dňa zmizne a okrem Stely zjavne nikomu nechýba. Vyšetrovanie ukáže, že Tibor s ňou nikdy neplánoval prežiť šťastný život. Nájde Stela odpovede na otázky, ktoré ju trápia, bude mať dosť síl, aby zo seba striasla tiene minulosti?

      Román pre ženy Vojvodkyňa ponúka známa americká autorka Danielle Steelová. Polosirota Angélique Lathamová vyrastá s otcom a dvoma nevlastnými bratmi na zámku Belgrave. Súrodenci sestru len trpia a hneď po otcovej smrti zariadia, aby panstvo opustila. Krásna, múdra šľachtičná si musí poradiť v krutom svete, odkázaná iba sama na seba. Angélique pracuje ako pestúnka šiestich detí, ale keď sa ju pokúsi znásilniť jeden z hostí domáceho pána, ocitne sa na dlažbe. Zúfalá dievčina hľadá šťastie v Paríži. Na ulici zachráni mladú prostitútku a tá jej nepriamo ukáže východisko z nezávideniahodnej situácie. Angélique si otvorí elegantný nevestinec, ktorý sa stane najvyhľadávanejším v Paríži. Vplyvní a bohatí páni z najvyšších vrstiev si v ňom plnia tajné erotické túžby až do dňa, keď sa v salóne stane vražda. 

      Aj Janna MacGregorová prichádza s románom pre ženy Nešťastná nevesta. Lady Claire sa už trikrát zasnúbila, no svadba sa nikdy nekonala. A tým sa jej smola nekončí. Len pár minút pred plesom a verejným oznámením zásnub so štvrtým kandidátom lordom Paulom dostane lístoček, v ktorom jej stroho oznamuje, že si to rozmyslel. Čitateľ dostane odpoveď na otázku, či Lady Claire tak čaká, alebo nečaká ďalšie verejné poníženie. 

      Vlky z Cally s podtitulom Temná veža V je názov mysteriózneho trileru z pera Američana Stephena Kinga. Donedávna posledný pištoľník Roland Deschain so spoločníkmi putuje lesmi Stredsveta v nádeji, že sa čím skôr dostane k bájnej Temnej veži a zastaví všadeprítomnú hrozbu. Keď sa ocitnú neďaleko mestečka Calla Bryn Sturgis, zistia, že ich sleduje skupina farmárov. Vysvitne, že mesto chcú napadnúť desiví jazdci z temnej krajiny Hrom, ktorí sa vracajú približne raz za generáciu a postupne kradnú mestu jeho nevinnú dušu. Postaviť sa im na odpor by znamenalo riskovať všetko, čo farmári v živote majú, preto hľadajú pomoc u štyroch pištoľníkov. 

      Kanaďan Dom Ramsey je autorom knihy Čokoláda. Ponúka v nej fascinujúci príbeh delikatesy od začiatkov po súčasnosť. Odhaľuje podstatu jedného z najobľúbenejších pôžitkov vôbec, sleduje premenu kakaového bôbu na čokoládu, zisťuje, z ktorých krajín pochádza tá najkvalitnejšia a  prečo je taká neodolateľná. Pridáva návod, ako si vyrobiť doma vlastnú čokoládu priamo z kakaových bôbov. Súčasťou je 30 receptov na čokoládové dobroty.

      Autorom kuchárky Poklady tradičnej slovenskej kuchyne je Vojtech Majling. Krásu a jedinečnosť Slovenska netvoria len originálne ľudové tradície, kultúrne pamiatky a nádherná príroda, ale aj chute a vône tradičných domácich jedál, ktoré gazdinky pripravujú už dlhé desaťročia. Čitateľ nájde v tejto výnimočnej knihe množstvo známych i takmer zabudnutých receptov našich prastarých a starých mám zo všetkých regiónov Slovenska. Každodenné jedlo pripravovali z dostupných surovín, ako sú zelenina a ovocie, múka, zemiaky, no dobre sa vyznali aj v mäse a rybách, na ktorých si pochutnávali najmä počas sviatočných dní. K dobrému domácemu jedlu patrí aj kúsok koláča a pohárik lahodného vína či ostrej pálenky na prípitok. 

      Autorská trojica David Meyer, Abbie Moorová a Pia Salková prichádza s knižkou Mačky. Je to kompletná príručka k tomu, čo potrebuje mačka, aby bola šťastná. Objasní, ako sa pripraviť na príchod nového člena domácnosti, až po vysvetlenie jeho komunikačných signálov.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]