Autor textu: TASR
01.07.2019

Nitra: Krajskí poslanci podržali SOŠ služieb

Úrad NSK ju navrhol zrušiť.

Foto: Web školy

Nitra 01.07.2019 (TASR)

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zatiaľ nezruší Strednú odbornú školu (SOŠ) služieb v Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky. Krajskí poslanci mali o osude školy rozhodovať na svojom júnovom  zasadnutí. Napokon však návrh na zrušenie školy z rokovania stiahli.

      Zámer zrušiť školu odôvodnil Úrad NSK prudkým poklesom počtu žiakov. Kým v školskom roku 2013/2014 mala škola otvorených 13 tried, ktoré navštevovalo 250 žiakov, v tomto školskom roku tam bolo otvorených päť tried so 79 žiakmi. Aj napriek sústavne klesajúcemu počtu žiakov i tried školy sa však poslanci rozhodli o zrušení SOŠ služieb nerokovať. 

      Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu sa však skôr či neskôr kraj bude musieť rozhodnúť, ako so školou naloží. „Samozrejme, že naším cieľom nie je školu zrušiť. Naopak, bolo žiaduce, aby pokračovala ďalej, pretože vychováva nedostatkových absolventov v oblasti poľnohospodárstva a my máme málo mladého dorastu, ktorý by mal záujem pracovať v agrosektore,“ zdôraznil Belica.

      Zároveň pripomenul, že s klesajúcim počtom žiakov zápasia aj iné stredné školy zamerané na poľnohospodárstvo. „Pri tom si treba uvedomiť, že aj poľnohospodárstvo potrebuje pracovníkov, možno viac ako iné sektory, pretože chlebom je človek živý, a keď nebude mať kto robiť na poliach, tak budeme hladní. Poľnohospodárstvo je dnes zaznávané a je to veľmi nesprávne. Rodičia a žiaci si neuvedomujú, že dnes sú už pracovníci v tomto sektore dobre ocenení a pracujú na strojoch, ktoré sú často vybavené kvalitnejšou technikou ako niektoré drahé autá,“ skonštatoval Belica.

      V prípade, že sa škole nepodarí zvýšiť počet žiakov, kraj bude musieť napokon zasiahnuť.

Samozrejme, my nie sme radi, že sa bavíme o takýchto témach. Ale čo máme spraviť, keď do tej školy o pár rokov nebude chodiť nikto. Nám vznikne nevyužitý majetok, ktorý bude chátrať, bude nás stáť peniaze na stráženie a nakoniec nikto nevyhrá. Problém je aj v tom, že keď je na škole málo žiakov, tak je na nej aj málo učiteľov. A keď je málo pedagógov, nemôžu sa špecializovať a úroveň vzdelania na takej škole stagnuje, no naše náklady na jej prevádzku sú pritom obrovské.

Milan Belica

​​​​​​​​​​​​​​
      Podľa jeho slov sa bude musieť odbor školstva na Úrade NSK zamyslieť, ako situáciu riešiť, či už zmenou SOŠ na vysunuté pracovisko inej školy, alebo nájsť pre jej objekty nové využitie. „Momentálny právny stav je taký, že škola zostáva v prevádzke a v septembri sa tu normálne začne školský rok. Neskôr sa uvidí, ako s ňou ďalej a rovnako aj so študentmi. Nemôžeme sa k nim predsa správať tak, že si nejako naštartovali svoje životy a my im povieme, aby šli niekam inam,“ dodal Belica.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]