Autor textu: TASR
02.07.2019

V bojnickej zoo otvorili záhradu s desiatkami exotických motýľov

Ich rozmanitosť je nekonečná.

Foto: TASR

Bojnice 02.07.2019 (TASR)

Desiatky druhov exotických motýľov môžu pozorovať návštevníci v motýlej expozícii v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach. Otvorili ju v piatok a záujemcovia ju môžu navštíviť do polovice septembra. Informoval hovorca bojnickej zoo Jaroslav Slašťan. 

      "Rozmanitosť motýľov je nekonečná, len na Slovensku ich odborníci evidujú 3598 druhov. V Európe ich žije o niečo viac, približne 5000 druhov. No aj to je len nepatrná časť z takmer 160.000 druhov žijúcich na našej planéte. Za mnohými by museli návštevníci cestovať do trópov a na viaceré kontinenty, niektoré z nich však môžu pozorovať v našej motýlej záhrade," načrtol Slašťan. 

      Medzi najzaujímavejšie druhy, ktoré v Bojniciach môžu návštevníci vidieť, patrí najväčší denný motýľ – sovookáľ kráľovský, ktorého rozpätie krídiel môže dosiahnuť až 150 milimetrov alebo druh morfo cisársky, ktorý je označovaný za lietajúci drahokam.

Atraktívnym druhom je tiež motýľ z čeľade babôčkovité, ktorý pochádza z pralesov juhovýchodnej Ázie. Ide o listovca slnečného, ktorý vyzerá ako suchý list. Zaujímavý je život babôčky smradľavej. Jedince tohto druhu sa v určitých ročných obdobiach zhlukujú do rojov, ktoré môžu tvoriť státisíce či milióny živočíchov. V angličtine znie meno tohto druhu vznešene - Monarch butterfly, v Austrálii ho však nevolajú inak ako Wanderer, teda tulák.

Jaroslav Slašťan

      Tento druh babôčky zo Severnej Ameriky je podľa neho legendárne známy svojím sťahovaním, každoročne totiž tiahnu státisíce týchto motýľov z Kanady až do stredného Mexika, kde zimujú v obrovských kŕdľoch v borovicových hájoch. "Motýle si tu vybudujú hniezda vysoko v korunách ihličnatých stromov. Ich cesta do Mexika, na ktorej ich čaká množstvo prekážok, meria okolo 4500 kilometrov. Motýle, ktoré ju prežijú, sa na jar vracajú do Severnej Ameriky a Kanady," doplnil. 

      Motýlia záhrada Národnej zoo Bojnice prináša návštevníkom zážitok z pozorovania života motýľov, ich správania sa a návykov už siedmy rok. "Motýle do našej záhrady objednávame z anglickej motýlej farmy, chodia k nám postupne do skleníkových liahní vo svojom treťom vývojovom štádiu kukiel. Z ponuky dodávateľa sa nám podarilo objednať viacero nových atraktívnych druhov, ako sú morfo cisársky, sovookále, veľké vidlochvosty a dlháne. Na vyliahnutie musíme striktne dodržať predpísanú teplotu minimálne 27 stupňov Celzia a ideálnu 80-percentnú vlhkosť vzduchu," ozrejmil Slašťan. 

      Zoo podľa neho otváracie hodiny záhrady prispôsobila aktivite motýľov, keď je zamračené a chladnejšie počasie, motýle sedia, sú menej aktívne, ako keď je slnečno a teplo. "Motýlia záhrada je jednou z najatraktívnejších expozícií Národnej zoo Bojnice a určite prispieva k pochopeniu potreby ochrany týchto zaujímavých zástupcov hmyzej ríše," skonštatoval. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]