Autor textu: TASR
01.07.2019

Od 1. júla môžu vysoké školy vytvárať konzorciá 

Zmeny v máji schválil parlament.

Foto: TASR

Bratislava 01.07.2019 (Skolske.sk)

Vysoké školy môžu vytvárať konzorciá a takto užšie spolupracovať. Právna norma zároveň dáva študentom možnosť získať takzvané podnikové štipendiá. Do platnosti od 1. júla vstupujú niektoré ustanovenia novely zákona o vysokých školách, ktoré v máji schválil parlament.

      Pre úpravu týkajúcu sa konzorcií sa koaliční poslanci rozhodli aj preto, lebo proces zlučovania vysokých škôl sa podľa nich nepreukázal ako efektívny. "V praxi sa zistili nielen ekonomické, ale najmä politické prekážky takéhoto procesu. Formy zmluvného združovania si nevyžadujú centrálne politické rozhodnutia a plne rešpektujú princípy všetkých zložiek akademickej autonómie," dodávajú poslanci.

      Zákon počíta so zriadením registra konzorcií, ktorý má viesť ministerstvo školstva. Zapisovať sa doň majú názov a sídlo konzorcia vysokých škôl, predmet jeho činnosti, orgány, prostredníctvom ktorých konzorcium vysokých škôl koná, a mená osôb vykonávajúcich ich pôsobnosť.

      Právna norma tiež umožní študentom vysokých škôl získať takzvané podnikové štipendiá.

"Vysoká škola môže uzatvoriť s podnikateľom zmluvu o štipendijnom programe na poskytovanie podnikových štipendií," uviedol jeden z predkladateľov zákona, poslanec Národnej rady SR Ľubomír Petrák (Smer-SD). Ich účelom je podpora štúdia vo vybraných študijných programoch alebo motivácia na voľbu určitej témy záverečnej práce.

      Štipendium má poskytovať podnikateľ, ale do procesu výberu študentov a posudzovania nárokov bude zapojená aj vysoká škola. Priemerná mesačná výška podnikového štipendia poskytnutá študentovi v jednom akademickom roku nesmie presiahnuť štvornásobok sumy životného minima jednej plnoletej fyzickej osoby.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]