Autor textu: Školské.sk
01.07.2019

Prečo Abeceda ekonomiky

Cieľom nového seriálu TASR je priniesť základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 01.07.2019 (Skolske.sk)

Prinesie pohľad na základné vzťahy medzi jednotlivými aktérmi, alebo ak chcete, hráčmi v ekonomických vzťahoch.

Je dobré, ak sa snažíme rozumieť ekonomike. Ak ju budeme chápať, život bude možno trochu jednoduchší. Nepochopenie ekonomiky môže viesť k stratám peňazí, ale aj celého majetku. Sú známe prípady, keď ľudia s veľmi vysokým vzdelaním v určitej oblasti, nepoznali ekonomiku. Výsledkom toho bol smutný výsledok.

John Maynard Keynes, jeden zo svetoznámych ekonómov napísal: „Ekonomická teória neposkytuje súbor ustálených záverov ihneď využiteľných v hospodárskej politike. Je to skôr metóda ako doktrína, nástroj myslenia, technika myslenia, ktorá pomáha svojmu majiteľovi dospieť k správnym záverom.“

Pripomeňme si, že hospodárska politika je zasahovanie štátu do ekonomiky. Zásahmi štát usmerňuje výrobu, rozdeľovanie, výmenu a spotrebu výrobkov a služieb. Nositeľom hospodárskej politiky je štát.
Pozrime sa na jednoduchý prípad. V severských krajinách nerastú pomaranče a banány. Keď deti jedia v zime banány a pomaranče, je to dobré pre ich zdravie. Ak štát chce podporiť predaj banánov a pomarančov, môže si vybrať niekoľko nástrojov hospodárskej politiky. Môže to byť to, že firmám dovážajúcim pomaranče a banány, dá peniaze na dopravu. Pri predaji tohto južného ovocia môže použiť nižšie dane, ako sú napríklad dane na víno a pivo. Okrem toho môže deťom z rodín s menšími príjmami poskytnúť poukážky na banány a pomaranče.

pic
Foto: Pixabay

Okrem praktických otázok zásahov štátu do ekonomiky, existuje aj teória hospodárskej politiky. Tá sa snaží zovšeobecniť poznatky z teórie do určitých všeobecne platných záverov.

Medzi základné rozdiely medzi rôznymi typmi hospodárskej politiky je to, či štát zasahuje do ekonomiky menej, alebo viac. Zdôvodňuje to tým, že v jednom prípade tvrdí, že štát zlyháva. A v druhom prípade tvrdí, že zlyháva trh. Okrem toho štát môže podporovať ponuku, alebo dopyt.

Seriál Abeceda ekonomiky pre TASR pripravil Vladimír Bačišin (1963). Absolvent štúdia PhD. v spoločnom programe Prognostického ústavu SAV a Ekonomickej univerzity v Bratislave. Je autorom a spoluautorom desiatich monografií, viac ako 250 vedeckých a odborných štúdií. Prednášal na viacerých domácich a zahraničných univerzitách.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]