Autor textu: TASR
08.07.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Doplňte si knižnicu o nové tituly.

Foto: TASR

Bratislava 08.07.2019 (Skolske.sk)

 Nové tituly žánrov severského krimi, dievčenského a historického románu, biografie či ezoteriky z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Osobnosť popredného slovenského profesora žurnalistiky Andreja Tušera sa stala námetom knihy Ak zastaneš, zamrzneš, ktorú napísala spisovateľka literatúry faktu a mediálna teoretička Mária Macková. Kniha rozhovorov je nielen ucelenou biografiou významnej osobnosti slovenského novinárstva, v priereze zachytáva aj novodobú históriu slovenskej žurnalistiky. Andrej Tušer je uznávaný odborník v masmediálnej oblasti, dlhoročný novinár a pedagóg. V roku 1997 sa stal prvým slovenským profesorom žurnalistiky a až do roku 2011 bol jediným profesorom tohto vedného odboru na Slovensku. Novinárskej práci zasvätil svoj život, napísal množstvo článkov aj odborných publikácií a monografií, pôsobil v rôznych typoch médií, v oblasti teórie žurnalistky aj na univerzitnej pôde, kde vychoval mnoho novinárskych osobností. 

      Taliansky spisovateľ Matteo Strukul je autorom nového historického románu o najväčšom zvodcovi v dejinách s názvom Casanova – Sonáta zlomených sŕdc. Casanova, známy zlodej sŕdc a šikovný povrazolezec, vchádza na scénu románu pri bitke v krčme, keď sa usiluje obrániť krásnu Gretchen. Dievčina mu nesie odkaz od svojej panej, rakúskej šľachtičnej, ktorá sa túži s Casanovom stretnúť. Má preňho nezvyčajný návrh, ak sa mu podarí zviesť krásnu Francescu, dcéru jedného z najmocnejších ľudí v meste, oddá sa mu aj kontesa. Casanova výzvu prijme, lebo si je istý svojím neodolateľným šarmom.

      V novej necenzurovanej podobe vychádza známy román Anna zo Zeleného domu. Od prvého slovenského vydania prešlo už 60 rokov a novinka ponúka fanúšikom tohto žánru prečítať si Annu presne takú, ako ju kanadská autorka Lucy Maud Montgomeryová napísala. Aj s pasážami, kde Anna praktizuje svoju vieru, alebo sa modlí. Sirota Anna po trpkých skúsenostiach s pobytom v zlých pomeroch v chudobných rodinách s mnohými deťmi, o ktoré sa musela starať, konečne nachádza pravý domov v Zelenom dome v Avonlea na Ostrove princa Eduarda. Vezmú si ju k sebe prísna Marilla a jej láskavý brat Matej a veľmi si ju obľúbia, hoci zo začiatku sa museli zmieriť s jej prchkou povahou a nekonečnou fantáziou. 

      Švéd Stefan Ahnhem je autorom severského krimi Motív X. Fabian Risk bdie pri lôžku dcéry Matilde v helsingborskej nemocnici. Postrelili ju, leží v kóme a vinu pripisuje sebe. V tom čase brutálne zavraždia jedenásťročného chlapca, prisťahovalca zo Sýrie. Je to rasistický útok? Mestská kriminálna polícia sa púšťa do komplikovaného vyšetrovania prípadu. Pribúdajú ďalšie zdanlivo náhodné vraždy a Liljaová, Bralo a ostatní z helsingborskej polície sa pri prenasledovaní viacerých páchateľov ocitnú pod príliš veľkým tlakom. Napokon sa Fabian musí vrátiť do služby, hoci rodina ho potrebuje. Vyzbrojený informáciami, ktoré po sebe zanechal jeho mŕtvy kolega Hugo Elvin, začne vlastné vyšetrovanie, ktoré však môže súdržnú vyšetrovaciu skupinu navždy zmeniť, a v stávke je aj jeho vlastný život.

      Kozmická láska z pera slovenskej autorky Moniky Jakubeczovej je román o láske dvoch duší, ktoré sa nájdu, zaľúbia, žijú nádherný život, no osud ich rozdelí a začnú hľadať cestu k opätovnému stretnutiu. Hovorí aj o večnej láske, ktorú všetci hľadáme a túžime zažiť. Príbehy a udalosti sú opísané z pohľadu vyšších dimenzií, anjelov a iných svetelných bytostí. Kniha prináša riešenia a odpovede na množstvo otázok, ktoré ľudí trápia, ktorým nerozumia, a preto sa bezmocne točia v nekončiacom sa kruhu bolestí. Je možné, že niektorí čitatelia prejdú hlbokým pochopením a zasvätením. Objavia nekonečný pokoj z poznania a vlastnej pravdy. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]