Autor textu: Mgr. Kristína Habová, Dušan Caja
09.07.2019

V Pezinku na Oreší máme deti vnímavé na potreby druhých

Zaspomínali sme si aj na projekty, kedy deti nezištne pomáhali druhým.

Foto: text

Pezinok 09.07.2019 (Skolske.sk)

Koniec školského roka býva už tradične v znamení bilancovania, spomínania na prežité zážitky a tiež aj časom rozlúčky. Nedávno sme mali na našej ZŠ s MŠ Orešie Pezinok milú rozlúčku štvrtákov so školským klubom detí. Pri prezeraní fotografií z činnosti ŠKD za posledné roky sme si zaspomínali aj na projekty, kedy deti nezištne pomáhali druhým.
​​​​​​​
Jeden z týchto projektov – Náruč dobrých skutkov – sa realizoval v školskom roku 2017/2018. V rámci neho deti pomáhali Grinavčanovi Miroslavovi, ktorý prišiel o svoj domov a ocitol sa v neľahkej životnej situácii. Pomoc bola realizovaná zbierkou trvanlivých potravín, hygienických potrieb a podobne. Pán Miroslav sa mohol presvedčiť, že existujú deti, ktoré v predvianočnom čase nesnívajú len o tom, čo dostanú pod stromček, ale s otvorenými očami a hlavne otvoreným srdcom pozerajú na potreby ľudí okolo seba. V druhej časti projektu Náruč dobrých skutkov sa deti zo školského klubu detí zapojili do Vianočnej pošty. Opäť nemysleli len na seba a nepísali Ježiškovi, čo by si priali pod stromček, ale písali listy a kreslili obrázky seniorom do domovov dôchodcov. Mnohí seniori zostávajú aj počas Vianoc v domovoch dôchodcov, a preto ich listy a kresby od detí určite potešili a veľakrát aj rozveselili.

V školskom roku 2018/2019 sme sa znova zapojili do Vianočnej pošty. Tento rok sme potešili seniorov až z dvoch domovov dôchodcov.

Seniorom sme sa venovali aj počas školy v prírode. Vedľa rezortu, kde sme boli ubytovaní, sa nachádza domov dôchodcov. V jedno predpoludnie sme prišli navštíviť týchto seniorov, našich dočasných susedov, a deti ich potešili spevom, recitáciou a malými darčekmi, ktoré si pre nich pripravili.

Od februára 2019 sme nadviazali spoluprácu s Nadáciou pre deti Slovenska. V dňoch od 11. do 22. februára sme mali v škole výstavu Školy s rešpektom, ktorú si pozreli žiaci a pedagógovia našej školy a rovnako túto možnosť mali aj okolité školy. Na túto výstavu nadväzovala v mesiaci máj výstava Samospráva rešpektujúca práva detí a mladých ľudí, ktorú nám tiež sprostredkovala Nadácia pre deti Slovenska. Jeden z panelov výstavy bol venovaný participácii. Deti zo školského klubu to inšpirovalo k zriadeniu klubového parlamentu. Samé si navrhli približne 40 činností, ktoré by chceli uskutočniť do konca školského roka a hlasovaním vybrali 3 návrhy: návšteva 4DX kina, jahodové hodovanie pre celú školu a pomoc útulku. Potom napísali list pre sponzorov, tento list roznášali a získavali sponzorov a financie. Avšak nepodarilo sa získať dostatok finančných prostriedkov na všetky tri aktivity. Milo nás prekvapilo, že deti nepozerali na svoje vlastné potreby, ale bolo pre nich prioritou pomôcť a potešiť druhých. Preto sa vzdali najnákladnejšej aktivity (4DX kino). Z vyzbieraných peňazí nakúpili krmivo a maškrty pre psíkov a mačky a osobne ich boli odniesť v útulku. Ďalšou aktivitou – jahodovým hodovaním – potešili celú školu: z jahôd pripravili rôzne dobroty, na ktorých si mohli pochutiť všetci. No a zo zvyšných peňazí sa realizovala už spomínaná rozlúčka so školským klubom pre štvrtákov. Pre deti bol celý projekt skvelou skúsenosťou. Prakticky pochopili participáciu, spoluprácu a komunikáciu, osvojili si zručnosti v rámci finančnej gramotnosti a ukázali, že majú veľké srdiečka, ktoré sú otvorené a vnímavé aj na potreby druhých.
 
Mgr. Kristína Habová, Dušan Caja
vychovávatelia, ZŠ s MŠ, Orešie 3, Pezinok

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]