Autor textu: TASR
15.07.2019

ÚMS: Povinná predškolská výchova je v poriadku

Nie však spôsob jej zavádzania. 

Foto: text

Bratislava 15.07.2019 (TASR)

 Únia miest Slovenska (ÚMS) súhlasí so zavedením povinného predprimárneho vzdelávania, problém však vidí v tom, ako štát prenáša dôsledky tohto rozhodnutia na mestá a obce. Pre TASR to uviedol výkonný viceprezident ÚMS Miroslav Kollár.

      "Na Slovensku naozaj máme problém, že časť detí nastupuje do základných škôl bez dostatočného zaškolenia,“ upozornil, dodávajúc, že mnohé úspešné štáty už dlho praktizujú toto opatrenie. Problém podľa Kollára však je v spôsobe zavádzania novej povinnosti. "Tento zákon je len jeden z mnohých príkladov v posledných mesiacoch, ako sa problémy na centrálnej úrovni riešia prenesením zodpovednosti na samosprávy bez adekvátnej komunikácie a financovania,“ upozornil Kollár.

      Poukazuje pritom na to, že dobudovanie potrebných kapacít predškolských zariadení je len jedna časť problému, druhou je udržateľné financovanie prevádzky takto rozšírenej siete materských škôl.

      Zavedenie povinného predprimárneho vzdelávanie pre všetky päťročné deti odobrila svojím podpisom prezidentka SR Zuzana Čaputová. Novela zákona o výchove a vzdelávaní nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov. Niektoré ustanovenia začnú platiť postupne. Týka sa to aj tých o predškolskej výchove, tie nadobúdajú účinnosť 1. januára 2021.

      Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) avizuje, že sa v súvislosti s podpísanou novelou obráti na Ústavný súd SR. Upozorňuje pritom na viacero konkrétnych problémov súvisiacich s porušením Ústavy SR a Európskej charty miestnej samospráv. "Podľa ústavy ani charty nie je možné presúvať na samosprávu povinnosti a úlohy bez finančného krytia. Čo sa evidentne s prijatím tohto zákona nestalo. Napokon, za pravdu nám dáva aj to, že podľa doložky vplyvov k zákonu je uvedené, že dosahy na rozpočty obcí budú nula eur, čo je ďalší z mnohých dôkazov v dlhom rade," vysvetlil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.
​​​​​​​
      Rezort školstva pre TASR uviedol, že od zavedenia povinného predprimárneho vzdelávania pre päťročné deti očakáva zlepšenie výsledkov v národných testovaniach. Najväčším prínosom pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia bude podľa rezortu školstva povinná účasť na predprimárnom vzdelávaní pri rozvíjaní ich komunikačných kompetencií.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]