Autor textu: Tímea Nagyová
11.07.2019

Byť ženou je darček

Poznajú to len ženy, ktoré sa tak narodili.

Foto: Pixabay

Bratislava 11.07.2019 (Skolske.sk)

Pojem žena už nachádzame v slovníku Antona Bernoláka z roku 1825: Slowár Slowenskí Češko – Laťinsko – Ňemecko - Uherskí. Tento pojem označuje dospelú osobu ženského pohlavia. Nám ženám, byť ženou to znamená niečo oveľa viac. Ženy majú najdôležitejšiu úlohu  v našom živote a tiež majú rôzne postavenie v ňom.

Každá rola si vyžaduje iné vlastnosti a schopnosti. Matka, stará mama,  dcéra, manželka, kamarátka, priateľka ... bez týchto osôb by si nikto nevedel predstaviť svoj život. 

Byť ženou znamená vždy niečo zložitejšie, naraz musia ženy byť matky, manželky a aj priateľky.  Aj v histórii mali ženy iné postavenie v spoločnosti ako muži. A to nebolo vždy zlé. V dnešnej dobe, keď ženy každodenne chodia do práce , vychovávajú deti, atď., mali by sme si ich viac ceniť, než ako to každodenne robíme.  Kvôli ich mnohotvárnej funkcii sú aj také ženy, ktoré chcú vybojovať rovnosť s mužmi v každodennom živote, v politike ale aj v literatúre. V poslednom čase čoraz viac môžeme počuť pojem feministická alebo genderová lingvistika. Feministická lingvistika bojuje proti generickému maskulinu, lebo ten akoby ignoroval ,,ženské" v literatúre a lingvistike. Nie v každom prípade majú pravdu predstaviteľky genderovej lingvistiky, ale musíme sa priznať, že sú aj také prípady, keď autor článku alebo literárneho diela by mal vymenovať aj mužské, aj ženské pohlavie.
ŽENA, napísané veľkými písmenami znamená na jednej strane niečo krehké a na druhej niečo, čo je tvrdšie ako diamant. Aj diamant vznikol pri obrovských tlakoch, a aj v živote ženy sú pod takým veľkým tlakom spoločnosti. Čím je žena viac sebavedomá, tým viac je krajšia.

Za každým  úspešným mužom stojí žena, hovoria ľudia. V dnešnej dobe sa začala rozšíriť aj veta: Za každou úspešnou ženou stojí ona sama. To neznamená to, že by ženy nepotrebovali mužov, ale len to, že musíme prekonať ten starý stereotyp, že žena nemôže byť úspešná bez muža.
Nie je prekvapením, že sú dni, keď oslavujeme ženy: Deň žien a Deň matiek. Vtedy si každý uvedomuje, že by nebol život bez žien. V tieto dni im ďakujeme za ich láskavosť a sebaobetavosť.  Dôležité je tiež, aby sme si ctili ženy nie len v týchto dňoch, ale počas celého roka a života.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]