Autor textu: PaedDr. Iveta Mészárosová
18.07.2019

     Trojstretnutie troch škôl

Stretnutie sa nieslo v duchu folklórnych tradícií.

Foto: PaedDr. Iveta Mészárosová

Tvrdošovce 18.07.2019 (Skolske.sk)

     V dňoch, 6. - 8. júna 2019, sa na našej škole v Tvrdošovciach konalo v poradí 13. trojstretnutie troch škôl, z troch štátov.  Naše každoročné stretnutia a oslavy Dňa detí prinášajú svoje ovocie, veď s Tardošom z Maďarska trvá spolupráca 20 rokov a s Brandýsom nad Orlicí z Čiech 15 rokov. Okrem toho si naša škola v tomto roku pripomenula 15. výročie udelenia čestného názvu Základná škola Jána Amosa Komenského.
  
Stretnutie sa nieslo v duchu folklórnych tradícií, ktoré malo svoje čaro. „ Môžeme si užívať najlepšie dni svojho života vďaka námahám našich predkov." Preto si vážme naše tradície, folklór, spevy, architektúru a tance. Prítomní hostia naše úsilie ocenili a vyjadrili nesmiernu vďaku za vrelé privítanie v našej škole, obci a pohostinnosť v rodinách, kde boli žiaci ubytovaní. 

Po úvodnom privítaní a programe našej školy nasledoval kvíz z miešaných družstiev žiakov z troch štátov s názvom: Milujem Trojstretnutie. Otázky pokračovali vo folklórnom duchu troch štátov, cez piesne, tance, architektúru, jazyk, hudbu, geografiu. Všetko sa to dialo aj za pomoci modernej techniky cez dataprojektor. Pri hádaní piesní pomáhali hrou malí flautisti, speváci a klaviristky našej školy. Počas zrátaní bodov svojim programom vystúpili žiaci z Tardošu a Brandýsa. Na záver bolo vyhodnotenie všetkých družstiev podľa získaného počtu bodov. Odmenou boli sladké torty, ktoré zhotovili naše mamičky. Patrí im veľká vďaka.
   

pic
Foto:  PaedDr. Iveta Mészárosová

Na druhý deň ráno sa žiaci z troch štátov spolu vybrali dvomi autobusmi na výlet a exkurziu do Levíc. Navštívili detské vedecké centrum Atlantis, Levický hrad a Tekovské múzeum. V ponuke sme mali českých aj maďarských sprievodcov. Výlet sa im páčil a spoznali znovu niečo nové o našej krajine.
 

pic
Foto:  PaedDr. Iveta Mészárosová


     Po návrate z exkurzie prišiel čas na šport. Pre žiakov z troch štátov sme si pripravili športovú akciu s názvom TROJSPARTAN. Žiaci súťažili v deviatich tímoch. Čakalo na nich približne 25 prekážok, ako napr. šplhanie na lane, preskoky, lukostreľba, plavba na člnoch cez jazero a mnoho ďalších disciplín. V prípade nesplnenia prekážky nasledovali trestné drepy s výskokmi. Celá športová akcia bola rozdelená na viac okruhov v našej obci. Každý tím musel prejsť všetky okruhy s jednotlivými prekážkami, ktoré neboli často vôbec jednoduché, ale aj napriek tomu sa ich všetkým tímom podarilo úspešne prejsť a na konci ich v cieli čakala zaslúžená medaila a výborný guláš na doplnenie energie varený v areály školy.

 
 

pic
Foto:  PaedDr. Iveta Mészárosová
pic
Foto: PaedDr. Iveta Mészárosová

  
     Aj tretí, posledný deň nášho stretnutia bol veľmi bohatý na program. Ráno začalo tvorivými dielňami, keď si žiaci na pamiatku vyrobili folklórne motívy na bavlnené tašky a kamienky. Počas práce žiakov si delegácia učiteľov prezrela priestory školy a navštívila Obecné múzeum, Obecný úrad. Žiakom sa podarili krásne výtvory. Potom sa presunuli na kúpalisko, kde okrem kúpania na nich čakali remeselnícke trhy. Na obed dostali pizzu. Na záver stretnutia sme sa presunuli do školy, kde sme sa rozlúčili, vyhodnotili naše Trojstretnutie a všetci si mohli zobrať domov množstvo darčekov vďaka našim úspešným projektom a šikovnej práce firmy Grafity. Lúčenie pri autobusoch bolo veľmi ťažké, ale o rok sa vidíme znovu. Všetci sme sa cítili výborne. Ohlasy žiakov, rodičov a učiteľov vyjadrili veľkú spokojnosť.
   
     Riaditeľstvo Základnej školy vyjadruje veľké poďakovanie Nitrianskemu samosprávnemu kraju, všetkým sponzorom z obce aj mimo obce, rodičom, inštitúciám, podnikom, učiteľom,  nepedagogickým zamestnancom, žiakom a všetkým jednotlivcom, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli zabezpečiť naše Trojstretnutie. Všetkým patrí VEĽKÁ VĎAKA !  :)


Náš projekt finančne podporili: Združenie rodičov pri ZŠ, sponzorujúce podniky z obce,
ubytujúci a sponzorujúci rodičia   
 
 
 PaedDr. Iveta Mészárosová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]