Autor textu: Tímea Nagyová
22.07.2019

Čo potrebuje naše telo? 

Človek má byť  v harmónii so svojou dušou.

Foto: meditaciostanfolyam.hu

Bratislava 22.07.2019 (Skolske.sk)

Ale musí sa aj starať aj o svoje telo. Naše telo je chrám, v ktorom sídli duša. Pre život človeka sú nevyhnutné najmä tieto veci: voda, vzduch a strava. Bez nich by nemohol žiť dlho. Jeho organizmus vyžaduje aj ďalšie veci, t.j. potrebuje odpočinok na regeneráciu, spánok, vitamíny, minerálne látky, tuky, cukor, slnečné lúče, pohyb atď.     
 
Kedy sa regeneruje telo? Najmä počas spánku. Spánok je asi najdôležitejšia vec pre organizmus po vode a strave. Na internete môžeme nájsť viac článkov o tom, koľko hodín by sme mali spať. Nachádzame tam rôzne údaje, ale približne sú rovnaké. Škôlkar potrebuje približne 10-13 hodín spánku, školák 9-11 hodín, tínedžer 8-10 hodín, dospelý človek 7-9 hodín a starší človek zasa 7-8 hodín spánku. Sú tieto čísla reálne alebo je to len teória? V dnešnom svete je asi takmer nemožné každý deň sa vyspať, ale mohli by sme dať väčší pozor na to, aby sme spali aspoň  6-7 hodín  denne. Samozrejme, sú aj kritickejšie týždne v škole, na univerzite a na pracovisku je asi každý týždeň kritický kvôli niečomu inému. Musíme konštatovať, že na prvom mieste by malo byť naše zdravie a keď sme vyčerpaní, aj náš výkon je slabší. Po dobrom spánku sme energickejší, veselší, a tak robíme dobro nielen pre seba, ale aj pre naše okolie.
 
Nielen spánok, ale aj iné veci sú podstatné v našom každodennom živote. Keď nedostane náš organizmus toľko stravy, koľko by potreboval, tak ani naša pozornosť, ani naše výkony , a ani naša nálada nebude dobrá. Mali by sme jesť aspoň päťkrát denne, lebo trikrát je málo. Keď sme hladní, naše telo nás upozorní, že máme doplniť energiu vo forme stravy, ktorú sme minuli počas dňa. Naša strava by mala byť čo najzdravšia a mala by obsahovať kvalitné potraviny, ktoré obsahujú všetky látky, ktoré naše telo potrebuje, napr. vitamíny, minerálne látky, cukor, tuky atď.
 
            Bez jedla by sme vydržíme dlhšie ako bez vody. Tekutina je dôležitou súčasťou nášho tela, a preto by sme mali dodržiavať pitný režim. Denne by sme mali vypiť aspoň dva litre  tekutín. Tie nemusia byť len vo forme vody, ale môžu byť aj rôzne kvalitné ovocné šťavy alebo všelijaké nesladené nealkoholické nápoje. Pravdaže, niekedy si môžeme dať aj sladené nápoje, ale len s mierou.
 
            Okrem spánku a stravy je dôležitý aj pohyb. Pohyb je súčasťou nášho života už od detstva.  Deti v škôlke chodia na prechádzky, žiaci základných škôl týždenne majú hodinu telesnej výchovy, a potom to závisí len od každého jedného koľko sa pohybuje alebo športuje. Nemusíme byť neustále v telocvični, stačí aj to, keď namiesto cestovania mestskou hromadnou dopravnou ideme peši alebo keď v práci nejdeme výťahom na  4. alebo 5. Poschodie, ale ideme schodami. Dôležité je aj to, že pri športovaní trávime viac času na čerstvom vzduchu. Čerstvý vzduch a slnečné lúče sú dobré pre náš organizmus. Zo slnečných lúčov získavame aj vitamín D, ktorý pomáha udržiavať hladinu vápnika a fosforu v krvi. V lete a na jar pekné počasie nás láka  von, ale takisto aj na jeseň a v zime by sme sa mali tráviť veľa času na čerstvom vzduchu.
 
            Naše telo môže byť vo vynikajúcom fyzickom stave, môžeme sa zdravo stravovať, ale keď nie sme šťastní, tak nikdy nebudeme úplne zdraví. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]