Autor textu: Školské.sk
19.07.2019

V Bratislave sa uskutoční metlobalový turnaj Broomtislava

Súťažiť bude 8 tímov z ôsmich európskych krajín.

Foto: Ondrej Hujniak

Bratislava 19.07.2019 (Skolske.sk)

Po úspešnom prvom ročníku turnaja sa bratislavský metlobalový tím Pressburg Phantoms a slovenská metlobalová asociácia (SQA) rozhodli pripraviť druhý ročník podujatia. Počas júlového víkendu 20. a 21. júla sa v Bratislave bude domáci tím Pressburg Phantoms  súťažiť spolu so siedmymi tímami z Českej Republiky, Rakúska, Poľska, Slovinska, Nemecka, Holandska a  Veľkej Británie o turnajové prvenstvo. Ide o jediný metlobalový turnaj organizovaný na Slovensku a zúčastní sa ho vyše 150 hráčov.

Metlobal je nový rýchlo sa rozvíjajúci šport inšpirovaný hrou z Harryho Pottera. Tímy sú rozdelené do dvoch základných skupín a počas prvého dňa turnaja sa diváci môžu tešiť až na dvanásť zápasov. Na konci prvého dňa sa určí poradie tímov v skupinách a na základe týchto výsledkov budú vo vyraďovacej fáze tímy súťažiť o čo najlepšie umiestnenie.
 

Diváci budú môcť naživo vidieť metlobalové zápasy a dozvedieť sa viac o tomto netradičnom športe. Chceme predstaviť bratislavský tím Pressburg Phantoms a priblížiť metlobal slovenskej verejnosti. Dúfame, že nám turnaj pomôže spopularizovať tento netradičný šport.

Martin Mornár - organizátor


Minulý ročník sa tešil úspechu zo strany hráčov a pritiahol aj bratislavských divákov. Vo finále sa stretli dva viedenské tímy, zatiaľ čo domáci tím Pressburg Phantoms bojoval o tretie miesto proti tímu zo Slovinska. V napínavom súboji nakoniec zvíťazili Slovinci a vyhrali so skóre 160*- 80. Pressburg Phantoms tak získali štvrté miesto a najmä bohaté skúsenosti z organizácie turnaja.
 
Pressburg Phantoms pôsobí v Bratislave od roku 2015  a pravidelne sa zúčastňuje turnajov na medzinárodnej scéne. Po minuloročnom štvrtom mieste, aprílovej účasti na najväčšom európskom turnaji EQC vo Varšave (11. miesto v rámci druhej divízie turnaja) a júlových Majstrovstvách Európy (12. miesto) je domáci tím odhodlaný bojovať o pódiové umiestnenie na druhom ročníku turnaja Broomtislava.
  
 Finále je naplánované na nedeľu 21.7. o 17:00. Viac informácii o metlobale nájdete taktiež na našej stránke: www.metlobal.sk

pic
Foto:Ondrej Hujnak

Tímy zúčastňujúce sa Broomtislavy podľa skupín

Skupina A:
Pressburg Phantoms (Slovensko)
Brussels Quidditch Club (Belgicko)
Warsaw Mermaids (Poľsko)
London Unstoppables (Veľká Británia)
 
Skupina B:
Prague Pegasus (Česko)
Frankfurt Mainticores (Česko)
Graz Grimms (Rakúsko)
Western Invaders (Holandsko)
 

pic
Foto: Ondrej Hujnak

Quidditch / Metlobal

Metlobal je nový rýchlo sa rozvíjajúci šport inšpirovaný hrou z Harryho Pottera. Je to plne kontaktný, kolektívny loptový šport. V tíme sa nachádzajú muži aj ženy, čo z neho zároveň robí jediný zmiešaný kontaktný šport na svete. Vznikol pred dvanástimi rokmi v USA odkiaľ sa rozšíril na všetky kontinenty. Od roku 2012 Medzinárodná Metlobalová Asociácia (International Quidditch Association - IQA) organizuje každé dva roky Majstrovstvá Sveta. 
 
Stručný prehľad hry:
Tím tvorí 7 hráčov, ktorých cieľom je skórovať góly cez obruče umiestnené na súperovej polovici ihriska. Na ihrisku môže mať tím maximálne štyroch hráčov rovnakého pohlavia. Hráč môže hrať iba s loptou určenou jeho pozícii a musí mať metlu. Vyhráva ten tím, ktorý ma po skončení hry najvyššie skóre.
 
Tím pozostáva z:
●       3x chaser (triafač) - hráč s bielou čelenkou, ktorého úlohou je skórovať góly.
●       1x keeper (strážca) - hráč so zelenou čelenkou, ktorý má brankárske privilégiá.
●       2x beater (odrážač) - hráč s čiernou čelenkou, ktorého úlohou je vybíjať protihráčov a dočasne ich vyradiť z hry.
●       1x seeker (stíhač) - hráč so žltou čelenkou, ktorého úlohou je chytiť snitch a ukončiť zápas.
 
V hre je 5 lôpt:
●       1x quaffle (prehadzovačka) - jemne vyfúknutá volejbalová lopta určená na skórovanie. Za každý gól si tím pripíše 10 bodov.
●       3x bludger (dorážačka) - dodgeballové lopty určené na vybíjanie súperových hráčov. V prípade vybitia je hráč povinný sa najskôr vrátiť k svojim obručiam a až potom sa môže opäť zapojiť do hry.
●       1x snitch (zlatá strela) - tenisová loptička v miešku pripnutá na šortky nestranného snitch runnera (nosiča zlatej strely) ktorej chytením sa končí zápas. Má hodnotu 30 bodov.

pic
Foto: Ondrej Hujnak

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]