Autor textu: TASR
22.07.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Pribudli na pultoch slovenských knižných obchodov.

Foto: TASR

Bratislava 22.07.2019 (TASR)

Nový krimi román Dominika Dána, nové tituly žánrov severského krimi, románu pre ženy či životného štýlu z pera domácich a zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Pochovaní zaživa je názov novej detektívky Dominika Dána. Autor sa v nej vracia do septembra 2009, kedy sa začína písať príbeh neskutočnej ľudskej krutosti. Hoci sa kniha zaobíde bez vrážd, bezcitnosť voči tým najslabším a najzraniteľnejším nemá obdoby. Dvadsiata ôsma kniha Dominika Dána je zároveň prvá, ktorá sa počas celého rozprávania koncentruje len na jeden príbeh. Cielené vyhladzovanie ľudí v domove dôchodcov je nielen citlivá, ale aj tabuizovaná téma. O holé životy ide aj starým ľuďom pochovaným zaživa v dome hrôzy. Tu sa začína prípad, s ktorým sa detektívi z oddelenia vrážd musia popasovať. Richardovi Krauzovi nemá kto poradiť, musí si vystačiť s tým, čo sa stihol naučiť od najstaršieho z detektívov. 

      Jana Mutňanská prichádza s novým románom pre ženy Umenie lásky II. Izabela, mladá editorka mediálneho vydavateľstva, je citlivá a romantická duša, ktorá túži po pravej láske na celý život. Do jej sveta vstupuje muž, pán B., ktorý je pre profesiu biznismana neustále na cestách. Bezhranične sa doňho zamiluje, no v momente, keď chce definovať vzájomný pomer, po slovách "milujem ťa" príde vytriezvenie. Vzťah postupne prechádza do problémov. Izabela sa na vernisáži spoznáva so starším úspešným galeristom a maliarom Sebastianom, ktorý má za sebou už množstvo životných prekážok, najmä v láske. Začína nový vzťah. 

      Švéd Hakan Nesser prichádza s novým severským krimi Sieť. Stredoškolský učiteľ Janek Mitter sa v jedno ráno prebudí s ukrutnou bolesťou hlavy a nájde svoju ženu mŕtvu vo vani. Je si takmer istý, že vrahom nie je, ale obhájiť sa nevie. V osudný večer s manželkou popíjali a on si na nič nespomína. Skutočnosť, že pred príchodom polície byt starostlivo upratal, o nevine nesvedčí. Mittera zatknú a obvinia. Napriek nedostatočným dôkazom ho odsúdia a nariadia ústavnú liečbu. Prípad zaujme komisára Van Veeterena, uzavretého, cynického a svojrázneho muža so sklonom k hrubosti a melanchólii. Len čo sa pustí do skúmania pozadia vraždy, ukáže sa súvislosť so zvrátenou rodinnou históriou. Van Veeteren postupne preniká do temnej siete vzťahov, lenže vyšetrovanie skomplikuje druhá, ešte zvláštnejšia vražda.

      Šunmjó Masuno v knižke Umenie obyčajného života naučí čitateľa sto zdanlivo jednoduchých praktík, vďaka ktorým si môže celkom výrazne poupratovať vo svojom živote. Prostredníctvom týchto techník sa napríklad naučí správne dýchať, zjednodušiť si a vyčistiť priestor okolo seba, naučiť sa odkladať topánky a rôzne iné užitočné veci. Zenový mních Masuno nenúti čitateľa od základov zmeniť svoj život. Nabáda k realizácii drobných posunov, ktoré môžu mať zásadný vplyv na jeho kvalitu. Zenová prax pomôže prostredníctvom malých zmien dosiahnuť zmenu zásadnú. 

      Pedagogička a psychologička Anna Bykovová je autorkou knihy Motivačné aktivity lenivej mamy. Ponúka svoj pohľad na otázky rozvíjania sa detí. Mnohých rodičov trápia pochybnosti, či sa venujú dostatočne svojmu dieťaťu, či niečo nepremeškali. Každá prechádzka, každá chvíľa strávená spoločne s deťmi sa pre ne môže stať zdrojom neuveriteľných objavov a obyčajné plastové vedierko s lopatkou sa stane supermotivačnou pomôckou v rukách dospelého, ktorý ňou dieťaťu predvedie tie najzaujímavejšie experimenty. Lenivá mama sa usiluje o to, aby aktivity boli nielen užitočné, ale aby prinášali pocit nenáročnej a radostnej hry.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]