Autor textu: Školské.sk
25.07.2019

Pouličný tanec mieri na olympiádu

Stane sa breaking novou olympijskou disciplínou? 

Foto:The Legist Blast

Bratislava 25.07.2019 (Skolske.sk)

Breaking nielen bol, ale aj je stále vnímaný predovšetkým ako tanec ulice. Vďaka odporúčaniu Medzinárodného olympijského výboru sa o ňom však začína hovoriť ako o novej olympijskej disciplíne. Svoju premiéru by mal zažiť na letných olympijských hrách v roku 2024, ktoré sa budú konať v Paríži. 

      Breaking je jedným zo štyroch hlavných elementov, ktoré sa spoločne podieľajú na tvorbe Hip Hopu. Pochádza z New Yorku a v uliciach veľkomesta sa formoval ako tanec. Dnes sa však hovorí o jeho povýšení na status olympijskej disciplíny. Na túto priečku ho posunulo rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru, vďaka ktorému by sa po prvýkrát v histórii malo na olympiáde súťažiť nielen v športe, ale aj v umení. 

      

pic
Foto:The Legist Blast

Významným medzníkom pre všetkých nadšencov breakingu sa preto stal rok 2024 a letná olympiáda v Paríži, ktorá by ho mala spoločnosti oficiálne predstaviť ako olympijskú disciplínu. "Pre tanečníkov breakingu je takáto informácia obrovskou motiváciou. Tí, ktorí sa takémuto druhu tanca aktívne venujú, vedia, že to nie je len o točení sa na hlave. Jednotlivé prvky breakingu sú technicky náročné a dostať sa na úroveň špičkového tanečníka ide ruka v ruke s rokmi tréningov a driny," hovorí Martin Gilian, tanečník a organizátor festivalu The Legist Blast, jedného z najväčších breakingových podujatí na svete. 

      Zaradenie breakingu medzi olympijské disciplíny bude však spojené aj s novým druhom povinností. Účasti na olympiáde treba dať určitý koncept – štruktúru, ktorú treba zvládnuť najmä po organizačnej stránke tanečníkov. Nad návalom povinností však prevyšujú pozitívne efekty, ktoré z danej situácie plynú pre bboys a bgirls z celého sveta. "Účasť na olympiáde bude pre tanečníkov breakingu akýmsi bonusom v možnostiach prezentácie svojich schopností. Ešte pozitívnejšie však vnímame fakt, že zaradenie breakingu medzi olympijské disciplíny môže výrazne zmeniť vnímanie a pohľad spoločnosti na našu komunitu. Posun z pôsobiska „pouličných tanečníkov“ na priečku rešpektovaných profesionálov bude pre nás najväčším víťazstvom," hovorí o breakingu Martin Gilian. 
​​​​​​​
      O tom, že bboys a bgirls sú tancom plne zanietení sa môžete presvedčiť aj na najväčšom slovenskom breakingovom festivale. The Legits Blast sa koná posledný júlový víkend v Banskej Bystrici a aj tento rok naň zavítajú stovky tanečníkov a obrovské množstvo nadšencov breakingu z celého sveta.

pic
Foto: The Legist Blast

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]