Autor textu: TASR
29.07.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Typy na prázdninové čítanie.

Foto: TASR

Bratislava 29.07.2019 (TASR)

 Nové tituly žánrov detektívneho románu, literatúry faktu, rodinného románu či z oblasti flóry z pera domácich a zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.
      Verona Štrba Škultéty prichádza s novinkou Denník Uršuly Crohnovej. Najľahšie je klamať samého seba. To sa dá robiť takmer donekonečna. Takmer. Až kým to nepraskne. Až kým obrovský sebaklam nevyústi do príbehu o pohľade do najhlbšieho vnútra krehkej bytosti, o strachu, ktorý paralyzuje, o sebadisciplíne, ktorá prichádza a odchádza, ako sa jej zachce, o neskutočnej sile bojovať, o radosti, ale aj o slabosti, smútku a frustrácii a v neposlednom rade o odhodlaní naučiť sa žiť s Crohnovou chorobou.

      V klietke je názov detektívneho románu americkej autorky Ellison Cooperovej. Neurologička FBI Sayer Altairová hľadá zlo v najhlbších kútoch ľudskej mysle. Hoci sa ešte nespamätala zo snúbencovej náhlej smrti, veľmi túži pokračovať vo svojom výskume mozgu sériových vrahov. Washingtonská polícia však objaví hrôzostrašné miesto vraždy s visiacou klietkou, v ktorej niekto mladé dievča pomaly vyhladoval na smrť. Sayer poveria vedením vyšetrovania. Len čo obeť identifikujú ako dcéru prominentného senátora, Sayer sa nečakane ocitne v žiare reflektorov. Zatiaľ čo verejný tlak na dolapenie páchateľa silnie, Sayer zistí, že uniesli ďalšie dievča, ktoré balansuje na hranici života a smrti. Kým jej kolegovia skúmajú pribúdajúce dôkazy, Sayer sa ponáhľa na pomoc druhej obeti. 

      Angličan Louis de Berniéres je autorom románu Toľko života. Je voľným pokračovaním románu Prach, čo padá zo snov, o osudoch detí spriatelených rodín McCoshovcov a Pittovcov z anglického vidieka. Začiatkom 20. rokov 20. storočia Daniel odíde s Rosie a ich malou dcérkou na Cejlón, kde chcú začať nový život a zabudnúť na traumy vojny. No ani tu v pozemskom raji uprostred čajových plantáží sa nedokážu zbaviť pút, ktoré ich spájajú s domovom, a rozdielnych predstáv o plnohodnotnom živote. Aj Rosieným trom sestrám, ktoré zostali doma v Anglicku, stoja v ceste za šťastím mnohé prekážky a v neľahkej dobe hľadajú spôsob, neraz aj veľmi nekonvenčný, ako naplniť svoje túžby.

      Armáda strojov je nový román literatúry faktu, ktorý napísal Američan Paul Scharre. Expert na otázky obrany Pentagónu a bývalý člen americkej pechoty skúma, čo by znamenalo dať strojom autoritu nad konečným rozhodnutím o živote a smrti. Vedúci expert v oblasti nových technológií zbraní čerpá z vlastných bohatých skúseností a výsledkov výskumu s cieľom zistiť, ako zbrane novej generácie menia vojnu. Jeho rozsiahla analýza skúma vznik autonómnych zbraní a právne aj etické otázky ich používania. Prostredníctvom rozhovorov s odborníkmi na obranu, so zástancami etických hodnôt, so psychológmi a s aktivistami Scharre zisťuje, akým výzvam môže ľudstvo čeliť na bojiskách, kde bude nevyhnutné zlúčiť ľudské a strojové rozpoznávanie.

      Sara Rittershausenová je autorkou knižky Spokojná orchidea. Čitateľ v nej nájde charakteristiky a návody na starostlivosť o viac než 125 druhov a hybridov orchideí. Dozvie sa, kam rastlinu umiestniť, ako sa postarať, aby čo najdlhšie kvitla, kedy sa má zalievať, prihnojovať, aj ako často ju treba presádzať. Vďaka ilustráciám a tipom, ktoré krok po kroku ukazujú, ako vytvoriť atraktívne výsadby, sa zo záujemcov čoskoro stanú schopní pestovatelia orchideí. V knihe nájdu aj inšpirácie na zútulnenie domova týmito kvetmi.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]