Autor textu: TASR
30.07.2019

Pri asistentoch učiteľov nie je naplnená ani polovica požiadaviek škôl 

Na nedostatočný počet asistentov učiteľov poukázal aj Miroslav Sopko.

Foto: SKU

Bratislava 30.07.2019 (TASR)

Pri žiadostiach škôl o pridelenie asistentov učiteľov nie je naplnená ani polovica ich požiadaviek. Uviedol to Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov (SKU). Rezort školstva namieta, že pri zabezpečovaní asistentov učiteľov vychádza školám v ústrety v najväčšej možnej miere. 

      "Zároveň došlo k presunom počtu asistentov zo špeciálnych škôl do bežných škôl, čo vyvolá veľké napätia, zhorší starosť o najzraniteľnejších a zníži ešte viac kvalitu vzdelávania," uviedol vo svojom stanovisku Križo. Ako ďalej doplnil, "dofinancovanie podpory detí cez eurofondy je úplne nevyhovujúce a ani zďaleka nepokrýva potreby rodín a škôl". 

      SKU tiež upozorňuje na to, že rezort školstva stanovil mesačný normatív na osobné náklady na asistenta učiteľa vo výške 924 eur, čo v čistom predstavuje zhruba 542 eur. "Zároveň nový zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch nedovoľuje týmto asistentom kariérne rásť. Do dnešného dňa ministerstvo nezabezpečuje žiadnu prípravu ani vzdelávanie pre asistentov učiteľa, na školách nie sú stále odborné tímy, ktoré by asistentov mohli odborne usmerňovať," poznamenal Križo. 

      Na nedostatočný počet asistentov učiteľov poukázal aj poslanec Národnej rady SR Miroslav Sopko (OĽaNO). "Na školách potrebujeme zabezpečiť aj odborných zamestnancov, akými je napríklad špeciálny pedagóg a školský psychológ, aby dieťa dostalo potrebnú podporu a mohlo sa plnohodnotne vzdelávať vo svojej triede," upozornil. Aktuálne by mali školy podľa Sopka dostávať financie na zabezpečenie odborných zamestnancov, ak majú 20 a viac začlenených žiakov - cez zvýšený normatív. To podľa neho nestačí aj na odmeňovanie učiteľov, ktorí s deťmi pracujú. 

      Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v reakcii pre TASR poukázalo napríklad na projekt "V základnej škole úspešnejší", ktorý dofinancovalo sumou 1.408.082 eur. "Dôvodom dofinancovania je zvýšenie dotácie na asistentov učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením," zdôvodnilo ministerstvo. Rezort školstva tiež avizoval nadväzujúci národný projekt "Zavádzanie inkluzívnych prístupov edukácie", ktorý má ambíciu zaviesť "zásadné inovácie existujúcich prístupov k inkluzívnemu vzdelávaniu a výchove."
​​​​​​​
      Rezort školstva informoval o tom, že v školskom roku 2018/2019 ho žiadali o 5845 asistentov pre 16.583 žiakov. Rezort vyhovel 40,7 percenta žiadostí. Na rok 2019 bol preto rozpočet upravený na 26.373.709 eur. "O pridelení prostriedkov na asistenta učiteľa pre žiakov so zdravotným postihnutím rozhoduje ministerstvo školstva na základe určeného poradia naliehavosti, ktoré zostavujú jednotlivé odbory školstva v rámci okresných úradov v sídle kraja," uzavrel rezort školstva. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]