Autor textu: Ľubica Mária Bodláková
01.08.2019

Etika v móde

Alebo ako som sa učila prešívať staré na nové.

Foto: Na záverečnej módnej prehliadke

Bratislava 01.08.2019 (Skolske.sk)

Takto nazvala Martinka Bartinki svoj denný tábor v New Cvernovka v Bratislave. Tábor bol pre dievčatá, ktoré sa chcú trochu viac orientovať v móde. Nie len to, čo sa nosí, ale aj ako sa to šije, či vyrába, čo im pristane. Ale aj to, kde končí nepredané oblečenie z obchodov a čo sa s ním deje. A všeličo iné. Omnoho viac ako len v známej relácii "Nákupné maniačky".

Nuda nemala miesto

Tento tábor som si veľmi užila. Bola to zábava a popri tom som sa aj naučila veci, ktoré by ma v škole nenaučili. Prvé dni sme si z riflí vytvárali vlastne kabelky aké sme my chceli. Ukázali sme si čo všeličo už niekto urobil. My sme si zobrali príklad alebo nie a každý si kabelku ozdobil ako chcel a mohol si tam pridať čo si len zmyslel. Niektoré si na kabelky prišívali gombíky, iné zasa vyšívali na kabelky nejaké ornamenty. Každý, kto mal kabelku vyzdobenú, si ju našpendlil a následne aj zašil na šijacom stroji. Fakt, na naozajstnom!

Niektorí, čo si stihli kabelky spraviť skôr ako ostatní,  si mohli vytvoriť aj iné veci, ako napríklad zajačikov z ponožiek alebo vrecká na prezúvky z tričiek. Vždy sme mali čo robiť. Ani sme nevedeli ,ako nám ubehol čas.

Po kabelkách sme si pripravili staršie pánske košele. Začali sme vytváranie šiat alebo sukní. Každý si mohol spraviť vlastný štýl. Z dvoch košieľ alebo z jednej košele a textilu, či chceme košeľu s dlhým rukávom alebo krátkym. Tí, ktorí si dávali košeľu s krátkym rukávom, si rukávy aj následne zaendlovali. Niektoré dievčatá si mohli vytvoriť aj sukne z košieľ. Sukne si dievčatá mohli vytvoriť z niekoľkých rukávov od košieľ, ktoré sa následne ku sebe prišili. Keď sa rukávy ku sebe prišili, z manžiet sa vytvoril pekný opasok, ktorý držal celú sukňu. Vyzeralo to super! Tvar suke a ako ju urobiť z košele alebo aj šaty záviselo aj od našej veľkosti i nálady.

Posledný deň sme si dokončovali veci, ktoré sme predtým nestihli a kto už to mal všetko dokončené sa mohol naučiť štopkať ponožky. To bolo úplne úžasné. Nechcela som veriť, že takto si kedysi aj moja mama opravovala v detstve diery na ponožkách. Jednoducho ich vtedy nevyhodili ako to robíme dnes. A hneď kúpime nové. 
Niektoré z nás vyšívali na kruhu krížiky.

Módna prehliadka

A už bol piatok a ja som si ani neuvedomila ako ten týždeň prešiel. A my sme od obeda trénovali chôdzu po móle.

Bol piatok popoludní. Prišli naši rodičia. Mali sme módnu prehliadku, kde si každé dievča oblieklo svoje šaty alebo sukňu, zobralo do ruky svoju kabelku a predviedlo svoj výtvor v plnej kráse pred svojimi rodičmi a rodičmi svojich nových kamarátok. Sprievodné slovo si zobrala Martinka a krásne popísala našu týždennú prácu aj naše výkony. O každej z nás povedala rodičom, v čom sme vynikali, v čom sme pomáhali druhým a ako sa nám darilo.

Rodičom sa naše výtvory veľmi páčili a tlieskali nám.
​​​​​​​
Svoje šaty som spravila do štýlu retro a veľmi som na ne hrdá. Kabelku som si spravila čiernu s červenou a modrou výšivkou. Dorobila som si na kabelku aj zatváranie s bielymi gombíkmi, aby mi z nej nič nevypadlo

Čo ďalej

Idem doma šiť. Už hľadám po internete strihy na sukne zadarmo. Idem skúšať. Preberám mamine staršie látky... Veď ešte o mne budete počuť, uvidíte!

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]