Autor textu: Vladimír Bačišin
03.08.2019

Abeceda ekonomiky – kto bol Ibn Chaldún

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: Pixabay

Bratislava 03.08.2019 (Skolske.sk)

Ibn Chaldún (1332 - 1406) bol arabský učenec a verejný činiteľ. Narodil sa v meste Tunis v Tunisku a zomrel v Egypte a Káhire. 

V rodnom meste študoval Korán, gramatiku, právo a iné vedy. Intrigy ho donútili odísť do Španielska. Bol úradníkom pánov miest Tunis a Fés. Neskôr v Káhire pôsobil ako profesor a najvyšší sudca podľa zákonov šariá.

Práce Ibn Chaldúna o ekonomike sú aktuálne aj dnes. V práci Úvod do histórie analyzoval príčiny prosperity a úpadku krajín. Tvrdil, že štát má znižovať náklady, dane a clá. Podľa neho je to prekážkou podnikania a obchodu. Okrem iného tvrdil, že byrokracia nevie riadiť obchod. Mienil, že v tých krajinách, kde sa štát podieľa na výrobe a obchode sa dá očakávať relatívne zníženie ekonomických prebytkov a úpadok. Tieto princípy považoval za podmienky vybudovania civilizovanej spoločnosti.

Ibn Chaldún objavil veľké množstvo základných pojmov ekonomiky. Ešte pred klasikom Adamom Smithom používal pojem hodnoty a nevyhnutnosť deľby práce. Predbehol ďalšieho klasika Davida Ricarda tým, že opísal pracovnú teóriu hodnoty, ale aj Johna Keynesa tým, že posúdil úlohu štátu v stabilizácii ekonomiky.

Ibn Chaldún je prvým ekonómom, ktorý systematizoval poznatky o ekonomike a poukázal na dôležitosť technickej základne, špecializácie výroby a zahraničného obchodu kvôli získanie hospodárskeho prebytku. Analyzoval úlohu štátu a jeho stabilizačnú politiku ako prostriedku na zabezpečenie produktivity a zamestnanosti. Zaujímali ho otázky optimálneho zdaňovania, znižovania nákladov na verejné služby, výhody a prostriedky materiálnych stimulov. Medzi jeho výskumné záujmy patrila organizačná štruktúra, ekonomické očakávania, regulačný rámec, teória hodnoty, ekonomika výroby a ďalšie otázky

Ibn Chaldún sa stal prvým vedcom, ktorý bol vyzbrojený myšlienkou hospodárskeho prebytku. Navrhol biologickú teóriu vzostupu a úpadku národov a jeho harmonická všeobecná ekonomická teória určovala jeho prístup k histórii. Pred Ibnom Chaldúnom nebol vedec, ktorý by vytvoril takú konzistentnú teóriu všeobecnej ekonómie.
​​​​​​​

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]