Autor textu: TASR
07.08.2019

V Bratislave chýbajú najmä učitelia prvého stupňa

Tvrdia mestské časti. 

Foto: TASR - Ilustračné foto

Bratislava 07.08.2019 (TASR)

V Bratislave pred začiatkom nového školského roka 2019/2020 chýbajú učitelia. Dopyt je najmä po učiteľoch prvého stupňa a materských škôl, ktorých je v hlavnom meste nedostatok. Pre TASR sa na tom zhodli viaceré mestské časti Bratislavy. 

      Na portáli pre učiteľov edujobs.sk bolo 25. júla voľných 744 voľných miest, z toho 423 práve v Bratislavskom kraji. V utorok (6. 8.) to bolo 843 ponúk, z toho 483 miest v Bratislavskom kraji. Najviac ponúk bolo celoslovensky zverejnených na chýbajúce miesta učiteľov druhého stupňa (211), nasledovali učitelia stredných škôl (118), prvého stupňa (117) a materských škôl (84). Čo sa týka Bratislavského kraja, situácia je podobná, chýbajú najmä učitelia prvého a druhého stupňa, stredných a materských škôl. 

      Nedostatok učiteľov trápi aj najväčšiu bratislavskú mestskú časť Petržalka.

Chýbajú desiati učitelia na prvom stupni základných škôl, sedem vychovávateľov v školských kluboch detí, učitelia matematiky, fyziky, informatiky, anglického a nemeckého jazyka na druhom stupni. Okrem toho potrebujeme šesť učiteliek do materských škôl, ale aj troch asistentov učiteľov do materských škôl.

Povedala pre TASR Mária Halašková z oddelenia komunikácie s verejnosťou mestskej časti Petržalka. Ako doplnila, do základných škôl potrebujú 23 asistentov učiteľov. 

      Situácia v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto je podobná. "Je nedostatok učiteľov prvého stupňa, po ktorých je v Bratislave mimoriadny dopyt. Potrebujeme aj kvalifikovaných učiteľov cudzích jazykov, ktorí majú v Bratislave mnohé možnosti lepšieho finančného ohodnotenia," poznamenal pre TASR hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger. Dodal, že záujem je aj o kvalifikovaných učiteľov prírodovedných predmetov. 

      Riaditeľka komunikačného oddelenia mestskej časti Ružinov Tatiana Tóthová pre TASR potvrdila, že viaceré materské a základné školy v tejto mestskej časti hľadali, respektíve stále hľadajú do svojich radov nových učiteľov. "Väčšinou sú to učitelia prvého stupňa a materských škôl, ale potrebujeme aj vychovávateľov, učiteľov matematiky, fyziky a cudzích jazykov," potvrdila. 

      Aj v bratislavskej mestskej časti Lamač evidujú chýbajúcich učiteľov. Ako uviedla pre TASR Hana Ifková z referátu prevádzky škôl, školských a predškolských zariadení, športovísk a detských ihrísk Miestneho úradu mestskej časti Bratislava - Lamač, na Základnej škole na Malokarpatskom námestí absentujú napríklad dve učiteľky prvého stupňa, dve vychovávateľky a jeden špeciálny pedagóg. Hovorca mestskej časti Karlova Ves Branislav Heldes pre TASR poznamenal, že počas prázdnin v materských školách obsadili štyri voľné miesta, aktuálne chýbajú ešte dve učiteľky. "Na základných školách evidujeme nedostatok učiteliek pre prvý stupeň. Momentálne chýba aj učiteľ nemeckého jazyka," uzavrel. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]