Autor textu: TASR
12.08.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Typ na prázdninové čítanie.

Foto: TASR

Bratislava 12.08.2019 (TASR)

Nové tituly žánrov trileru, hororu, románu pre ženy, českého humoru aj ruskej klasiky pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      To je názov novinky amerického autora Stephena Kinga. Derry nie je obyčajné malomesto. Pod jeho povrchom spí prastaré zlo. Vždy keď sa prebudí, na niekoľko rokov rozpúta v Derry a okolí smršť neopísateľných hrôz. Strašná sila, ktorú možno nazvať len To, ovláda obyvateľov, vraždí nevinné deti a zdá sa, že ju neuspokojí nič okrem najvyššej obete. Kto ju prinesie tentoraz? Skupinka priateľov, ktorí v Derry vyrástli, dnes žije roztrúsená vo všetkých kútoch sveta. Sú bohatí, úspešní aj slávni, ale nie sú šťastní. A najmä im chýba veľká časť spomienok na desivé udalosti z detstva. Kto im vymazal pamäť? Ak to chcú zistiť, musia sa opäť stretnúť s pradávnym zlom. Kedysi sa mu dokázali vzoprieť a prežiť. Ale dnes už nie sú deťmi a niečo podstatné, čo im kedysi pomohlo zahnať To, im chýba.

      Spolubývajúca je nový román pre ženy z pera anglickej autorky Beth O'Learyovej. Tiffy Moorová si po nepríjemnom rozchode s priateľom hľadá nové bývanie. Lenže ponúkané londýnske byty sú príliš drahé a so svojím nízkym príjmom si ich nemôže dovoliť. Odpovie teda na inzerát, v ktorom sa hľadá spolubývajúci. Leon pracuje na nočné zmeny v hospici a byt vtedy nepotrebuje. Tiffy by ho teda mohla využívať v noci aj cez víkendy. Leon bude doma len v čase, keď ona bude v práci. Nemusia sa teda vôbec stretnúť. Začnú si nechávať odkazy, najprv o tom, kedy sa odvážajú odpadky, postupne však jeden druhému nechávajú jedlo či koláče, debatujú o všeličom možnom. Hoci sú rozdielni, čoskoro sa spriatelia. A možno medzi nimi vznikne aj niečo viac. 

      Švédsky novinár a spisovateľ Mattias Berg prichádza s trilerom Nosič. Erasmus Levine má výnimočné poslanie. Muž s kufríkom sprevádza prezidenta Spojených štátov a nesie zariadenie schopné vyhubiť ľudstvo. Nosič je súčasťou špičkového supertajného tímu zostaveného po jedenástom septembri. Vedie ho tajomný muž s kódovým označením Edelweiss, no ani on nepozná skutočnú totožnosť najvyššieho veliteľa, známeho iba ako Alfa. Nikto netuší, že Alfa potajomky komunikuje s Erasmom. Levine už dlhšie rozmýšľa nad útekom a počas prezidentovej návštevy Švédska sa mu naskytne ideálna príležitosť. Nosič sa stratí v bludisku štokholmských tunelov a s ním aj jadrový kufrík, ktorý mal chrániť s nasadením života. Píše ľudstvo svoju poslednú kapitolu, alebo Levine sleduje nejaký úplne iný cieľ?

      V reedícii sa na pulty kníhkupectiev vracajú viaceré známe tituly. Literárna postava geniálneho Sherlocka Holmesa a jeho pomocníka doktora Watsona preslávila svojho tvorcu po celom svete. Arthur Conan Doyle vytvoril vo všetkých príbehoch s týmto slávnym detektívom typickú atmosféru stupňujúceho sa napätia, suchý anglický humor a neúprosnú logiku v odhaľovaní naoko neriešiteľných prípadov. Slovart prichádza s titulmi Pes baskervillský, Údolie hrôzy a Štúdia v červenom. 

      Můj obchod se psy je poviedkový výber velikána českej literatúry Jaroslava Haška. Tento bohém napísal tisícky poviedok, ktoré sú plné humoru, fabulácie a absurdity. Majú klasický štýl aj formu a čítajú sa veľmi ľahko. Tento originálny výber v českom jazyku zaujme každého milovníka veselého čítania o bežnom živote.

      Román Netočka Nezvanovová od F. M. Dostojevského je o mladej dievčine Netočke, ktorá žije spolu so svojou matkou a nevlastným otcom, nadaným huslistom, ktorému chýba vôľa cvičiť. Vystupuje čoraz menej, postupne prepadá alkoholu a rodinu vedie do záhuby. Po smrti rodičov sa Netočky ujme bohatá kniežacia rodina. Nepobudne tu však dlho. Po čase ju pošlú k svojej dospelej dcére, lebo kňažná má pocit, že Netočka má zlý vplyv na ich najmladšiu dcéru Kaťu. A hoci dievča v rodine nájde aký–taký pokoj, do bohatej spoločnosti nikdy nezapadne. Netočka Nezvanovová vyšla v roku 1849, krátko predtým ako Dostojevkého uväznili na Sibíri. A hoci dielo nedokončil, aj tu majstrovsky opisuje osamelosť, utrpenie, šialenstvo i skazenosť ľudského ducha.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]