Autor textu: Tímea Nagyová
04.09.2019

Zem, planéta na ktorej žijeme

Príroda je oproti nám vo výhode, môže existovať bez nás, ale my bez nej nie.

Foto: hdqwalls.com/wallpaper/1920x1080/lake-dusk-4k

Gabčíkovo 04.09.2019 (Skolske.sk)

​​​​​​​V dnešnej dobe si berieme všetko ako samozrejmosť. Lásku, ktorú dostaneme od rodičov, veci, na ktoré máme peniaze, čistý vzduch, ktorý dýchame, vodu, ktorú pijeme a planétu, na ktorej žijeme.  
Možno najväčší problém s našou generáciou je to, že si myslíme, keď naši predkovia zanechali nám Zem zdravú, my to nevieme zničiť. 
​​​​​​​
V posledných časoch sa stáva trendom byť ,,eko", a to je dobré. Aktivisti, ktorí vo svojom voľnom čase sa snažia vymyslieť pútavé veci a plány na to, aby dnešní ľudia začali chrániť našu planétu. Naša planéta nemá ústa, aby nám povedala, že niečo robíme zle. Dá nám iba signály a znaky, aby sme si to všimli. Amazonský prales horí už niekoľko týždňov. Je  to les o ktorom sa hovorí, že je pľúcami Zeme. A ako dlho prežije Zem bez svojich pľúc? Odpoveď je zrejmá, ihneď umrie. Dúfajme, že sa dajú tieto požiare skrotiť, a čoskoro si ľudia uvedomia, že na miesto vyhorených lesov majú vysadiť stromy. Je čas, aby sme si otvorili oči a začali ctiť Zem, stromy a zeleň, ktorá nám dáva kyslík. Je samozrejmé, že si nemusí každý z nás kúpiť lístok do Ameriky a byť dobrovoľníkom.        

pic
Foto: www.lohmann-rauscher.com

Aj každodennými skutkami môžeme prispieť k záchrane našej planéty. Keď necestujeme autom do práce alebo školy, ale  namiesto toho použijeme hromadnú dopravu, bicykel alebo keď je možné pôjdeme peši, a tak naša ozónová diera nebude väčšia a škodlivé ultrafialové žiarenie sa nedostane na povrch Zeme. Vo väčších mestách veľkým problémom je aj smog, a preto sú aj také dni, keď obmedzujú dopravu autom.  
​​​​​​​
V domácnosti môžeme používať alternatíve, domáce čistiace prostriedky namiesto chemikálií.
Keď ideme do obchodu nepotrebujeme si kúpiť vždy nové igelitové tašky, ale látkové tašky. Dnes už sú veľmi pekné a vkusné látkové tašky, ktoré môžeme používať viackrát a tie  neslúžia len na nákupy, ale môžeme s nimi chodiť aj do školy a práce.

pic
Foto: pinterest.com

Aby sme dodržali pitný režim, musíme vypiť 2-3l tekutín. Pitná voda je najzdravšia a  balená pitná voda nie je zdravšia ako tá voda, ktorá tečie z vodovodu. Preto by sme nemali kupovať toľko balených minerálok, ale keď máme u seba fľašku, tak radšej ju doplňme z vodovodu.  
Zároveň aj organizátori väčších podujatí si uvedomujú, aké dôležité je byť ekologickým. Napríklad v tomto roku na festivale Sziget, ak niekto odovzdal nejaký plastový odpad, tak dostal na 15 minút wifi zadarmo.  
​​​​​​​
Naša generácia je tá, ktorá môže zmeniť všetko. Môžeme úplne zničiť všetko okolo nás alebo môžeme veci urobiť lepšie a ukázať, že  nie sme vykorisťovateľmi  Zeme, ale sme Jej záchrancami.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]