Autor textu: TASR
26.08.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Prázdninové čítanie.

Foto: TASR

Bratislava 26.08.2019 (TASR)

Nové tituly slovenskej klasiky, fantasy, krimi či populárno-náučnej literatúry z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov. 

      V edícii pokladov slovenskej klasiky vychádza román Nylonový mesiac z pera Jaroslavy Blažkovej. Príbeh o osudovej láske, ktorá nemusí byť vždy opätovaná tak intenzívne, ako to partner túži. Architekt Andrej je v pohodlnom vzťahu s obetavou Drahou, no chýba mu vášeň. Stretne zmyslenú Vandu, ktorej správanie sa vymyká akýmkoľvek pravidlám. Tam, kde vkročí, spôsobí rozruch a všetci muži po nej prahnú. Medzi osudovou ženou Vandou a Andrejom preskočí iskra. Ani jeden si nie je istý, či sú ich vzájomné city pravdivé, ale ich náklonnosť vyústi do Andrejovho rozchodu s Drahou. Po čase však Vandina voľná myseľ a životná dravosť začína Andreja desiť a obaja si pomaly uvedomujú, že ich láska možno nedokáže prekonať všetko. Len nylonový mesiac, ktorý svieti na oblohe, je svedkom ich pochybností.

      Poľský spisovateľ Andrzej Sapkowski je autorom historicko-fantastickej série Husitská trilógia. Na pulty prichádza prvá časť s názvom Narrenturm – Veža bláznov. Medik Reinmar z Bielawy je na úteku. Nielen pre lásku, ktorou zahorel k manželke sliezskeho šľachtica Gelfrada von Stercza, ktorý je toho času na križiackej výprave proti Husitom. Reinmar sa musí mať na pozore aj pred inkvizíciou. Tá totiž v jeho skromnej zbierke objavila spisy, za ktoré by sa hanbil každý Boží služobník. Reinmar križuje polia a lesy strednej Európy len s ťažkosťami, po rozume mu totiž stále behajú zvodné vnady čarokrásnej Adely. Čo má robiť, keď je volanie srdca silnejšie ako hlas rozumu? To všetko sa odohráva v roku 1422, keď všetky cesty lemovali šibenice a polia križovali pochodne križiackych výprav proti vyznávačom nepravej viery v samom srdci Európy. 

      Ľúbi ma, neľúbi ma je názov nového krimi románu, ktorého autorom je Angličan J. Arlidge. Vyšetrovateľka Helen Graceová spozoruje na opustenej ceste dokrvavenú ženu. Obeť ešte dýcha, z úst sa jej derie nezrozumiteľné slovo, no vzápätí skoná. Na hrudi má strelné poranenie. Vrah útočil z bezprostrednej blízkosti, ale o lúpežné prepadnutie nešlo. Prečo by niekto zabíjal matku so silným sociálnym cítením? Smrť obľúbenej ženy nedáva zmysel a prípad sa ešte viac zamotá, keď o necelé tri hodiny dôjde k druhej chladnokrvnej vražde, tentoraz v centre mesta. Helen tuší, že čelí nemilosrdnému monštru, ktoré postupuje podľa zvráteného, premysleného plánu. Ako sa mu však dostať pod kožu? Obete sa nepoznali a vraždy na prvý pohľad nesúvisia. Isté je iba jedno, hodiny neúprosne tikajú a ďalšou obeťou môže byť ktokoľvek.

      Z kategórie populárno–náučnej literatúry je nový titul Bylinková lekáreň z pera Violy Haršániovej. Farmaceutický priemysel dennodenne presviedča všetkých o prednostiach používania liekov, vitamínov či výživových doplnkov. Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou spotrebou liekov na svete. Ľudstvo po celé tisícročia používalo na liečenie rôznych neduhov dary prírody v podobe liečivých rastlín. Príroda na Slovensku je mimoriadne štedrá a ponúka množstvo vzácnych bylín s liečivými účinkami. Svoje dlhoročné skúsenosti s nimi spracovala bylinkárka a pokračovateľka tradície slovenského ľudového liečiteľstva v tejto knihe. Čitateľ v nej nájde cenné informácie takmer o 80 liečivých bylinkách, ich využití a pôsobení na ľudské telo.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]