Autor textu: Tímea Nagyová
03.09.2019

Košice -  metropola východného Slovenska

Je to druhé najväčšie mesto na Slovenku

Foto: bonuszbrigad.hu

Prvá písomná zmienka o Košiciach je z roku 1230, ale archeológovia našli pozostatky z dávnych čias, a to znamená, že Košická kotlina bola už od dávnych čias obývaná.

 Košice sú druhým najväčším mestom na Slovenku s takmer 240 000 obyvateľov. Niektorí toto mesto nazývajú ako metropolu východného Slovenska. V roku 2013 Košice sa stali Európskym hlavným mestom kultúry a od roku 2016 majú titul Európske mesto športu. V posledných rokoch v Košiciach prebehli veľké obnovy, zrekonštruovali tam autobusovú a vlakovú stanicu, a aj v meste sa uskutočnili nejaké prestavby. 
​​​​​​​
Neďaleko od vlakovej stanice nachádzame staré mesto,  ktoré je rajom pre turistov, ktorí majú radi kultúru a kultúrne pamiatky.

Dóm sv. Alžbety
Dóm je najväčšou katedrálou na Slovensku a je postavený v gotickom štýle. Budovali ho počas viac ako  storočia. Pôvodne tam stál kostol, ktorý vyhorel po požiari a Košičania boli nútení si dať postaviť nový kostol. A našťastie nechceli opäť postaviť jeden každodenný kostol, ale začali budovať jeden z najkrajších dómov v Európe. V Dóme sv. Alžbety nachádzame 3 oltáre: ústredný Oltár sv. Alžbety, napravo je Oltár navštívenia Panny Márie a Oltár sv. Antona Paduánskeho. Tento dóm nebol vždy katolíckym kostolom, ale bojovali pre neho protestanti s katolíkmi, ale nakoniec navždy ostal katolíckym dómom.

pic
Foto: Tímea Nagyová

Kostol sv. Michala
​​​​​​​Kostol je posvätený archanjelovi Michalovi. Nachádzame tu aj jeho sochu so sochami apoštolov Petra a Pavla. Stavba bola vybudovaná na mieste bývalého mestského cintorína a zo začiatku slúžila ako kostnica. Nad dverami je 6 roziet a jedna z nich je trošku otočená, lebo v minulosti ľudia verili, že len Boh vie stvoriť dokonalé dielo.

pic
Foto: regiocassovia.sk

Hrajúca fontána
​​​​​​​Fontána bola postavená v roku 1985 a dal ju postaviť vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster.  Predtým, takúto fontánu mohli obdivovať len mešťania v meste Vladimír (Rusko).  

pic
Foto: Tímea Nagyová

Jakabov palác
​​​​​​​Budovu postavil v roku 1899 Arpád Jakab. V roku 1943 pribudol pri vchode na fasádu havran, ktorý má v zobáku prsteň, čo symbolizuje Mateja Korvína. Tak si pripomenuli, že spomínaný kráľ sa narodil pred 500 rokmi. Palác bol sídlom aj vtedajšieho prezidenta Československa, Eduarda Beneša a bol aj sídlom vlády.

pic
Foto: Tímea Nagyová 

Urbanova veža
​​​​​​​Veža je druhou najstaršou stavbou v Košiciach. Pred stavbou je Zvon Urban, ktorý slúžil na to, aby ľudia vedeli presný čas. Pri požiari sa od horúcich plameňov roztrhol, ale dnes už môžeme zvon vidieť zrekonštruovane.

pic
Foto: kosicednes.sk

Socha Sándora Máraiho
Sochu jedného z najvýznamnejších rodákov Košíc môžeme navštíviť neďaleko od jeho rodného domu.

pic
Foto: regiocassovia.sk

Morový stĺp
​​​​​​​Ľudia, ktorí prežili vojnu, mor dali z vďaky postaviť tento stĺp, na ktorom nachádzame Pannu Máriu (Nepoškvrnenú – tak sochu nazýval sochár), sochu svätého Jozefa, sv. Šebastiána a kráľa sv. Ladislava. Na stĺpe sú symbolizované aj najväčšie hrôzy, ktoré v tej dobe trápili ľud: Vojna, Hlad a Mor.

pic
Foto: travelguide.sk

Štátne divadlo Košice
​​​​​​​Budova Štátneho divadla v Košiciach bola postavená v rokoch 1897-1899. Zvonka vyzerá ako historická stará budova, ale v skutočnosti divadlo je vybavené s najmodernejšími zariadeniami. Jeho podzemné šatne a kulisy siahajú až po Morový stĺp.

pic
Foto: fotoaparat.cz

Keďže Košice sú mestom kultúry nachádzame tu aj Amfiteáter, kde hrajú svetoznáme kapely svoje koncerty, konajú sa divadelné predstavenia alebo sa premietajú filmy.

pic
Foto: cas.sk

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]