Autor textu: Zuzana Peternai
03.09.2019

Vývoj aplikácií v Dubline

V školstve je dôležité používať nové metódy, nové prístupy, ktoré sú blízko každodennému životu žiakov.

Foto: Zoltán Soóky
pic
Foto: Zoltán Soóky

V súčasnosti je veľký nedostatok IT špecialistov. Rozumieme pod tým predovšetkým vývojárov softvéru a následne vývojárov mobilných aplikácií. Práve preto by mali školy mať významnú úlohu pri propagácii programovania. Od 12. do 17. augusta 2019 som sa mohol zúčastniť na vzdelávacom kurze pre pedagógov v téme vývoj aplikácií, ako časť dvojročného projektu Gymnázia Petra Pázmáňa s vjm v Nových Zámkoch v programe Erasmus+ s názvom “Think together” (Myslime spolu). Doteraz pre mňa známe vyučované programovacie jazyky (JAVA, C ++, Python) umožňovali vytvárať jednotlivé programové inštrukcie, hlavne v textovej podobe, pomocou kľúčových slov. Na kurze sme sa zamerali na možnosti vizuálneho programovania. Ako vývojové prostredie aplikácií sme používali webovú aplikáciu App Inventor, ktorá bola vyvinutá Massachusettskou technickou univerzitou (MIT) v decembri 2010.

pic
Foto: Zoltán Soóky

V priebehu týždňa sme vytvorili aplikácie pre telefóny a tablety s operačným systémom Android. Dozvedeli sme sa základné kroky riadenia grafického rozhrania. Naučili sme sa, ako vložiť jednotlivé vizuálne objekty (tlačidlá, obrázky, textové polia atď.) a ako spojiť vizuálny programový kód, ktorý reaguje na aktivitu každého používateľa. Počas kurzu sme dostali užitočné tipy a metodické príručky na rozvíjanie algoritmického myslenia študentov. Vytvorili sme jednoduché matematické programy, hry. Pri vývoji programu sme použili aj základné časti mobilného telefónu, napr. reproduktor, detektor pohybu, GPS atď.) Na kurze sa zúčastnili aj kolegovia z Nemecka a Slovinska, s ktorými som spolupracoval v skupine v anglickom jazyku.
Vo vývojovom prostredí môžu žiaci vytvárať svoje vlastné aplikácie na svojich mobilných telefónoch od jednoduchších až po zložitejšie aplikácie. Tým pádom nástroj, ktorý je časť ich každodenného života sa môže stať užitočným nástrojom pri výučbe. Program je úplne zadarmo, voľne distribuovaný a ponúka aj emulátor, ktorý umožní spúšťať Android aplikácie na Windows (výhoda pre študentov, ktorí nemajú telefón s Androidom).

pic
Foto: Zoltán Soóky

Posledný deň sme navštívili jednu z najpozoruhodnejších prírodných útvarov Írska, Moherské útesy (Cliffs of Moher). Skalná stena sa nachádza na západnom pobreží krajiny, v dĺžke 8 km v okrese Clare, neďaleko od obce Doolin. Z jeho najvyššieho bodu z 214 metrovej veže O'Brien sme mohli obdivovať Atlantický oceán.
Na záver môžem len konštatovať, že som sa vrátil domov z nádhernej krajiny - z Írska, s veľkým množstvom skúseností, vedomostí a v nádeji, že získané znalosti využijem vo výučbe.
 
Zoltán Soóky
Gymnázium Petra Pázmáňa s vjm
Nové Zámky

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]