Autor textu: TASR
04.09.2019

Na konci augusta rodiny s deťmi spoznávali svet netopierov 

Netopiere žijúce na území Slovenska sú chránené.

Foto: Ilustračné foto TASR

Bratislava 04.09.2019 (TASR)

Rodiny s deťmi sa na konci augusta mohli zúčastniť na výskume netopierov v Malých Karpatoch. Počas troch nocí v poslednom augustovom týždni tam mimovládna organizácia Saola – ochrana prírody realizovala každoročný prieskum lokalít a odchyt netopierov využila na spopularizovanie výskumu týchto nočných živočíchov. Viac ako 50 záujemcov tak bližšie spoznalo svet uchaní, ucháčov, podkovárov, raniakov či večerníc.
   

Netopiere sú veľmi atraktívnou skupinou živočíchov – nielen pre odborníkov, ale i pre laickú verejnosť. Keďže sú to zvieratá s nočnou aktivitou, možností, ako ich skúmať, máme menej a stále patria medzi najmenej spoznané cicavce žijúce u nás.

Hovorí Michal Noga z organizácie Saola. "Pri odchytoch zisťujeme základné údaje – aké druhy a v akom počte sa v lokalite vyskytujú, aká je veková i pohlavná štruktúra populácie, no najmä to, či sa v blízkom okolí rozmnožujú," objasnil. Manipulácia s netopiermi je podľa neho obmedzená na minimum a netopiera po určení, premeraní a odvážení ihneď púšťajú. Všetky druhy netopierov, ktoré žijú na území Slovenska, sú chránené a na ich odchyt je potrebná výnimka od Ministerstva životného prostredia SR. 
​​​​​​​
      Pri spoločných akciách bolo odchytených 74 netopierov, najpočetnejším druhom bola uchaňa čierna, lesný druh netopiera. "Vďaka podpore Nemeckej spolkovej nadácie pre životné prostredie sme zabezpečili ochranu piatich zimovísk v Malých Karpatoch, v spolupráci s Nadáciou spoločnosti Energetický a průmyslový holding a Mestskými lesmi v Bratislave vyrábame a inštalujeme netopierie búdky," dodal Noga. Akcie zamerané na spoznávanie netopierov i praktickú pomoc budú pokračovať i v septembri.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]