Autor textu: TASR
09.09.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Nové tituly autobiografického rozprávania, trileru či románu pre ženy?

Foto: text

Bratislava 09.09.2019 (TASR)

      Angličanka Jodi Ellen Malpasová prichádza s novým románom pre ženy Odhalená. Livy nikdy nezažila toľko vášne, ako po boku božského Millera Harta. Tajomný a príťažlivý muž ju zahŕňa pozornosťou, akú žiadnej žene nedoprial. Zbožňuje ju, chráni a zvádza hriešnymi spôsobmi. Lenže Miller Hart nie je slobodný muž. Upísal sa človeku, ktorý ho nikdy neomilostí. Vie, že svoj dlh ešte nesplatil a city k obdivovanej žene predstavujú len chúlostivú prekážku na ceste za plnením záväzkov. Miller urobí čokoľvek, aby Livy ochránil, hoci to znamená riskovať vlastný život. Livy sa postupne dozvedá celú pravdu o Millerových začiatkoch, jeho detstve, ale aj o svojej matke. Ocitá sa v slepej uličke, bezmocná a zúfalá, lebo Millerovo riešenie je pre ňu neprijateľné.

      Neznámy Kimi Räikkönen je prvá a posledná autorizovaná kniha o majstrovi sveta formuly 1 z pera Kariho Hotakainena. Okrem autentických výpovedí samotného Kimiho v knihe prehovoria jeho matka, brat, manželka a dôverní priatelia. K slovu sa dostanú aj ďalší jazdci formuly 1, šéfovia tímov, mechanici, kondičný tréner, manažéri aj celkom obyčajný fanúšik F1. Priaznivci rýchlych áut sa dočítajú veľa o jazdení, rodine, dôvere, voľnom čase a o dramatických okamihoch v doterajšom živote zaujímavého mladého muža. Kniha Neznámy Kimi Räikkönen odhalí svet rýchlosti aj pre tých, ktorí sa o motoristický šport nezaujímajú. Nájdu tu aj množstvo doteraz nezverejnených fotografií z rodinného archívu Kimiho Räikkönena. Už v prvých týždňoch predpredaja dosiahla kniha neuveriteľný úspech, aktuálne kraľuje rebríčkom predajnosti.

      Román Moje skutočné meno je Hanna je debutom Američanky Tary Lynn Masihovej. Oslavuje ľudskosť, silu rodiny a vytrvalosť ľudského ducha. Je príbehom dievčaťa, ktoré má v čase, keď Hitlerova armáda prekročí hranice Ukrajiny, štrnásť rokov. Hanna so svojou rodinou a niekoľkými ďalšími rodinami musí opustiť rodný dom a uchýliť sa do temných podzemných jaskýň, ktoré sú jediným bezpečným miestom pred ľudskými zvermi. Pod zemou bojujú s chorobami a hladom. Snaha zachovať si vieru a ľudskú dôstojnosť sa pomaly mení na boj o holé prežite.

      Medzi novinkami je aj druhé vydanie románu Pomaľované vtáča, ktorý napísal v Spojených štátoch žijúci poľský autor Jerzy Kosiňski. V jeseni roku 1939 rodičia v nemenovanej krajine v stredovýchodnej Európe pošlú svojho šesťročného syna na vidiek, aby ho uchránili pred hrôzami vojny. Ďaleko od civilizácie sa nevinné chlapča postupne stretáva s nepochopiteľnou zaostalosťou, poverčivosťou, zlobou, najobludnejšími formami násilia a prejavmi sexuálnych úchyliek. Nevinný naivný chlapec uvažuje, kde sa berie násilie, načo je dobré a ako sa mu vyhnúť. Odpovede a ochranu nachádza postupne v primitívnych kultoch, u Boha, Diabla, v nacizme aj komunizme, až napokon stratí nielen všetky ideály, ale aj nevinnosť. K tomu všetkému ho ženie veľmi silná túžba prežiť. Film nakrútený na motívy tohto románu v réžii Václava Marhoula mal pred týždňom premiéru v hlavnej súťaži na filmovom festivale v Benátkach.
​​​​​​​
      Román Majster a Margaréta Michaila Bulgakova nie je slovenskému čitateľovi neznámy. V slovenskom preklade prvý raz vyšiel v roku 1968, no toto vydanie vychádzalo z jedinej vtedajšej dostupnej verzie textu, ktorý v ZSSR cenzurovali. Nový preklad Jána Štrassera prináša úplný text tohto najvýznamnejšieho diela ruskej literatúry 20. storočia. Moskvu navštívi diabol Woland so svojou suitou a život Moskovčanov sa prudko zmení, začnú sa diať nadprirodzené veci, neuveriteľné príbehy, fantazmagórie a mystifikácie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]