Autor textu: TASR
13.09.2019

Prehliadky budovy Platón v Košiciach majú priblížiť jej históriu

Budovu z roku 1906 sprístupnili verejnosti prvýkrát.

Foto: TASR

Košice 13.09.2019 (TASR)

Komentovanými prehliadkami pod názvom Klinika doktora Frankensteina sa Katedra histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ) v Košiciach v piatok zapája do Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Ako pre TASR za organizátorov uviedla Patrícia Fogelová, v rámci tohto podujatia budovu Platón z roku 1906 sprístupnili verejnosti prvýkrát. V minulosti v nej sídlila aj pôrodnica, dnes je súčasťou areálu FF UPJŠ.

      Cieľom komentovanej prehliadky je priblížiť verejnosti jej históriu a poukázať na jej pôvodný účel. Súčasťou akcie je tiež výstava historických medicínskych exponátov, pomocou ktorých chcú organizátori popularizovať históriu medzi odbornou aj laickou verejnosťou.

      „Komentované prehliadky sú primárne určené pre študentov stredných škôl, ale takisto aj pre širšiu verejnosť. Ak má záujem a chce, tak sa môže prísť pozrieť a dozvedieť sa niečo o histórii tejto budovy a o histórii pôrodníctva a gynekológie v Košiciach,“ povedala Fogelová s tým, že stavba slúžila aj ako detský domov či neonatológia.

      Postavená je v romanticko-secesnom štýle a projektovali ju bratia Arpád a Gejza Jakabovci. Ako dodala, stoja aj za budovou Štátneho divadla v Košiciach či Jakabovým palácom.

      Pri názve podujatia sa Katedra histórie FF UPJŠ inšpirovala tým, že v medzivojnovom období v areáli pôsobil aj lekár Otakar Frankenstein. Marián Gladiš z FF UPJŠ v jednom z vydaní univerzitného časopisu pripomenul, že na miesto primára pôrodnice prišiel z Prahy a neskôr sa stal riaditeľom košickej pobočky Štátneho ústavu pre vzdelávanie a výcvik pôrodných asistentiek. Bol aj zdravotný radca a autor náučno-populárnych článkov, no s literárnou postavou okrem mena podľa neho nemal nič spoločné.

      „Keď sa pôrodnica vysťahovala, tento areál niekoľko rokov chátral a vedenie univerzity UPJŠ sa ho rozhodlo odkúpiť a zriadiť tu FF, ktorá je najmladšou fakultou UPJŠ,“ pripomenula Fogelová s tým, že uvedená budova nesie názov po antickom filozofovi tak, ako všetky v tomto areáli.

      Podujatie v budove na Moyzesovej ulici v Košiciach potrvá do 15.00 h.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]